Professor: Thorning tager en chance

Danmarks statsminister, Helle Thorning-Schmidt (S), forsøger med sin nytårstale at genskabe befolkningens tillid til regeringen.

Det vurderer Peter Nedergaard, som er professor i statskundskab ved Københavns Universitet.

- Baggrunden for tillidskrisen mellem regeringen og befolkningen er efter alt at dømme, at regeringen på mange områder har gennemført en politik, som er den stik modsatte af den, som i hvert fald Socialdemokraterne og SF gik til valg på.

- I sin nytårstale argumenterer Helle Thorning-Schmidt for, at regeringen har handlet ud fra en slags nødvendighedens lov på grund af den økonomiske krise, siger Peter Nedergaard.

Statsministeren forsøger ifølge professoren at indgyde håb om, at 2013 bliver anderledes.

- Dermed satser Helle Thorning-Schmidt på, at regeringen via en bedre økonomisk udvikling i 2013 kan løse tillidskrisen mellem regeringen og befolkningen ved, at regeringen bliver i stand til at levere mærkbare positive resultater for de enkelte borgere.

- Det er imidlertid samtidig et chancespil, som statsministeren begiver sig ud i, for hvad sker der, hvis udviklingen ikke vender i 2013?

- Når regeringen i den grad fæster sin lid til en bedre udvikling fremover, bliver det et selvstændigt problem, hvis konjunkturerne ikke mindsker arbejdsløsheden uanset regeringens forhåbninger, siger Peter Nedergaard.

Han hæfter sig ved, at den tyske kansler, Angela Merkel, i sin nytårstale sagde, at man ikke skal regne med, at 2013 bliver et lettere år for den europæiske økonomi end 2012.

Tværtimod burde tyskerne ifølge hende belave sig på, at 2013 muligvis blev værre end 2012.

- Hvis nu Angela Merkel får ret, og hvis den økonomiske udvikling derfor ikke i Danmark vender på trods af statsministerens lovning om det modsatte, kan tillidskrisen mellem regeringen og befolkningen ende med at blive større og ikke mindre.

- Statsministerens nytårstale er derfor også et chancespil, siger professor Peter Nedergaard.

/ritzau/

 

 

Dagens Gossip