Protesten vokser i baglandet hos S og SF

Indtil videre har 205 kommunalbestyrelsesmedlemmer fra Socialdemokraterne og SF samt tre løsgængere skrevet under på, at deres repræsentanter i Kommunernes Landsforening (KL) skal finde en forhandlingsløsning med lærerne, skriver Berlingske.

»En ultimativ fastholdelse af alle KLs krav, eventuelt gennemført ved regeringsindgreb, finder vi ikke gavnligt for det efterfølgende lokale samarbejde om folkeskolen,« står der i begrundelsen for indsamlingen, der kun er vokset, siden lockouten trådte i kraft.

Den anden initiativtager til underskriftindsamlingen er Simon Pihl Sørensen (S), viceborgmester i Lyngby-Taarbæk Kommune. Sammen med Birgit Hauer deler han frustrationen over, at det ikke har været muligt at finde et kompromis mellem KL og lærerne.

»Det virker helt uvirkeligt. Mange, jeg har talt med, har været forundrede over KLs retorik, som har været meget skarp,« siger han.

Birgit Hauer supplerer:

»Det er meget frustrerende for os i kommunerne, at KL kører en benhård taktik, der kun går ud på at tage aftaleretten fra lærerne. Målet med underskriftindsamlingen er at finde en ekstra begrundelse for KL til at finde en løsning, der giver noget – også til lærerne. Det er den eneste fremtidsholdbare løsning for folkeskolen. Ledelsen i KL kan ikke sidde en så stor protest overhørig.«

Det er især SFerne, der er stærkt repræsenteret i underskriftindsamlingen med 43 procent af alle partiets kommunalpolitikere, mens hver tiende socialdemokrat i kommunalpolitik har skrevet under.

Ifølge de to initiativtagere lider KL under, at organisationen er meget »borgmesterstyret«. Det giver faktisk et demokratisk problem, mener de.

»Når KL går i byen, er mandatet funderet på en meget lille kreds. Det er ikke ond vilje, men det er sådan, organisationen fungerer i dag. Når man skal tage sådan et opgør, som KL vil tage i denne sag, skal man have kommunalbestyrelsesmedlemmerne med – men det er de ikke kommet,« siger Simon Pihl Sørensen.

Opråbet fra de socialdemokratiske og SFske lokalpolitikere er dog ikke kun et udtryk for en utilfredshed med KLs linje i lærerkonflikten, vurderer valgforsker Johannes Andersen fra Aalborg Universitet. Protesten kan skabe rystelser helt op i de to partiers folketingsgrupper, selv om de formelt set ikke er involveret i konflikten.

»Lokalpolitikerne har en fornemmelse af, at regeringen har spillet urent spil, og underskriftindsamlingen er et udtryk for, at der er et protestspor i gang hos Socialdemokraterne og SF. Et protestspor, hvor lokalpolitikerne også bruger lærerkonflikten til at gøre op med regeringens politiske linje, som der virkelig er utilfredshed med lige nu,« siger han.

Derudover ønsker politikerne at gardere sig i forhold til det forestående kommunalvalg i november, hvor »SF risikerer en ren massakre, og Socialdemokraterne står til at blive markant svækket,« spår valgforskeren.

KL-formand Erik Nielsen (S) understreger, at beslutningen om at varsle lockout af lærerne er vedtaget i enighed af KLs bestyrelse.

»Men det er fair nok, at der er nogle af de kommunale politikere, som er uenige. Vi har hele tiden vidst, at en konflikt som denne ville fremkalde stærke følelser og forskellige reaktioner,« skriver han i en e-mail til Berlingske.

Socialdemokraternes politiske ordfører, Magnus Heunicke, ønsker ikke at kommentere på baglandets opråb, som han mener må være en sag mellem KL og organisationens medlemmer. SFs politiske ordfører, Jonas Dahl, melder om »respekt for de engagerede kommunalbestyrelsesmedlemmer«, men også om respekt for den danske model, og derfor ønsker han ikke at forholde sig yderligere til, at 43 procent af hans partis lokalpolitikere ikke bakker op om KLs krav.

 

Dagens Gossip