Psykisk syge får livsfarlig cocktail af medicin

Det er ifølge Politiken konklusionen på en undersøgelse, som Apotekerforeningen har lavet af 80.000 personer, der i en periode på seks måneder i 2012 har fået udskrevet antipsykotisk medicin, der bruges i behandlingen af skizofreni og psykoser.

En tredjedel af patienterne var i løbet af samme periode også i behandling med sove- eller nervemedicin, såkaldte benzodiazepiner.

Og netop kombinationen er de to former for medicin kan ifølge Sundhedsstyrelsen være farlig for patienten.

»De tal gør mig bange for, at lægerne bare skriver piller ud uden at tænke på bivirkningerne. Der er brug for et meget større fokus på, hvilken medicin der bliver udskrevet. Det her er uacceptabelt og farligt. Patienterne risikerer at dø af det«, siger sundhedsordfører for Dansk Folkeparti, Liselott Blixt (DF) til Politiken.

Hun vil tage sagen op med Sundhedsstyrelsen, som skal føre tilsyn med, hvor meget medicin lægerne udskriver til patienterne.

Undersøgelsen kommer, efter at Politiken har beskrevet en række uventede dødsfald på lukkede afdelinger i Region Hovedstaden. Inden for en måned i januar og februar døde tre patienter, mens de var indlagt.

De tre patienter fik alle en kombineret behandling af netop antipsykotisk medicin og benzodiazepiner. De tre patienter fik også andre former for medicin, men det ligger fast, at medicin var en medvirkende årsag til, at de tre patienter døde.

Sundhedssstyrelsen vurderer ifølge Politiken, at for mange patienter får både antipsykotisk og beroligende medicin og vil derfor skrive en ny vejledning til lægerne om behandlingen. Samtidig vil Sundhedsstyrelsen se nærmere på de læger, der ordinerer begge typer medicin.

 

Dagens Gossip