Psykolog: Nytårsforsæt giver dig dårligt selvværd

Smøgerne skal kvittes, løbeskoene skal frem og bulen på maven reduceres.

Det skal også være slut med at tage arbejdet med hjem, og der skal være mere tid med børnene.

Nytårsforsæt kan i sig selv virke fornuftige nok, men de indebærer en risiko for at udvikle dårligt selvværd. Det advarer psykolog, forfatter og foredragsholder Helen Eriksen om.

Forsættene er nemlig ofte så ambitiøse, at vi har svære ved at indfri dem.

"Problemet med vores nytårsforsæt er, at de ofte er spontane og alt for ambitiøse. De sætter os i en situation, hvor vi lover os selv noget, vi alligevel ikke kan holde. Sat på spidsen er de den direkte vej til unødvendige nederlag," siger hun.

Når de storslåede planer mislykkes, begynder underbevidstheden at arbejde i uheldig retning.

"Psykologisk set sker der det, at vi sætter ind på underbevidsthedens 'minushylde'. Når vi for fjerde år i træk har glippet løftet til os selv om at smide mindst fem kilo i januar måned, begynder vores underbevidsthed at fortælle os, at vi slet ikke er i stand til tabe os. Vi bliver ramt på vores selvværd, og der opstår i underbevidstheden den opfattelse, at vi ikke slår til," siger Helen Eriksen.

I stedet foreslår hun, at man bytter løfter ud med intentioner. I stedet for at love sig selv at tabe et bestemt antal kilo, kan man for eksempel have intentionen om at dyrke motion hver uge.

Hendes tre helt konkrete råd lyder

1. Tænk i intentioner frem for løfter.
Det er generelt bedre at sætte overliggeren lavere og lykkes, end det er at sætte den højt og mislykkes.

2. Lad være med at sammenligne dig med andre.
Se om du trinvist kan acceptere dig selv, som du er og kig indad og find de mål, som er realistiske og af egentlig værdi for dig.

3. Hold dine mål for dig selv.
Mange bruger rigtig meget energi på at fortælle vidt og bredt om deres ambitiøse mål. Brug i stedet energien på dig selv og overrask din omgangskreds, når du har nået dine mål.

.

Dagens Gossip