Psykotiske træk gør komikere sjove

Ifølge psykologiprofessor Gordon Claridge er der en slående lighed mellem de egenskaber, som det kræver at lave humor, og de, der karakteriserer en psykose.

Forskere fra universitetet i Oxford og det britiske sundhedsforetagende Berkshire Healthcare NHS Foundation Trust har fundet ud af, at en personlighedsstruktur, der er et stykke under den gennemsnitlige, kan være hemmeligheden bag evnen til at få andre mennesker til at le, skriver forskning.no ifølge Videnskab.dk.

Humor omfatter ’pludselige, overraskende skift i processeringen af information’, konstateres det i deres videnskabelige artikel i tidsskriftet British Journal of Psychiatry.

»De kreative egenskaber, som kræves for at skabe humor, er slående lig de, som karakteriserer den kognitive adfærd hos mennesker med psykose – både skizofreni og bipolar lidelse,« siger Gordon Claridge, der er professor ved Oxford-universitetets afdeling for eksperimentel psykologi.

Læs også hos Videnskab.dk: Se smukke mennesker blive til grimme udyr

Forskerne gik til klubber, byråd og foreninger og fik samlet 523 komikere, der var villige til at svare på spørgsmål om sig selv. De fleste kom fra Storbritannien, USA og Australien. Deltagerne var en blanding af amatører og professionelle, og af nye og erfarne.

For at kunne sammenligne med mennesker, der er vant til at optræde, stillede forskerne de samme spørgsmål til en gruppe skuespillere og til en generel kontrolgruppe af mennesker, der ikke arbejder i kreative hverv.

Alle grupperne svarede på et skema, som er fremstillet til at måle fire forskellige psykotiske træk hos ellers raske personer. O-LIFE (Oxford-Liverpool Inventory of Feelings and Experiences) måler fire forskellige typer psykotiske træk:

• Unormale oplevelser (tro på telepati og overnaturlige hændelser)

• Kognitiv desorganisation (vanskeligheder med at fokusere tankerne og at have let ved at blive distraheret)

• Introvert anhedoni (reduceret evne til at føle glæde og lyst, inkluderer undgåelse af intimitet)

• Impulsiv nonkonformitet (tendenser mod impulsiv, antisocial opførelse).

Læs også hos Videnskab.dk: Derfor tænker kreative ud af boksen

Forskerne fandt ud af, at komikere scorer signifikant højere end den generelle gruppe på alle de fire typer af psykotiske personlighedstræk.

Skuespillere scorer højere på tre træk, men har ikke noget højt niveau af introverte personlighedstræk.

»Mest slående er komikernes høje score på både introvert anhedoni og ekstrovert impulsivitet,« skriver forskerne i artiklen.

Gordon Claridge har ingen problemer med at se logikken i, at komikerne ikke er helt lig gennemsnitspublikummeren:

»Selvom en skizofrenisk psykose i sig selv kan være ødelæggende for den humoristiske sans, kan den i en mildere form øge menneskers evne til at tænke ud af boksen. På samme måde kan manisk tænkning, som er hyppig hos mennesker med bipolar lidelse, hjælpe folk med at kombinere ideer til at forme nye, originale og humoristiske sammenhænge,« siger han.

Af Videnskab.dk.

 

Dagens Gossip