Putin bekræfter våbenhvile: Fredsaftale er på plads

Politiske ledere har underskrevet en køreplan for fred i Ukraine efter et maratonmøde i den hviderussiske hovedstad natten til torsdag, bekræfter den russiske præsident, Vladimir Putin, på et pressemøde.

Putin bekræfter således tidligere forlydender om, at parterne har indgået en våbenhvile, der skal træde i kraft søndag 15. februar.

En lignende våbenhvileaftale blev indgået i september sidste år, men den brød senere sammen, og den seneste tid har situationen udviklet sig til decideret krig med kontinuerlige artilleriangreb.

Det var derfor, at både den tyske forbundskansler, Angela Merkel, den franske præsident, François Hollande, den ukrainske præsident, Petro Porosjenko, og Ruslands præsident, Vladimir Putin, var mødt frem til nye forhandlinger i Hviderusland.

De politiske ledere har denne gang aftalt at mødes jævnligt for at sikre, at fredsplanen overholdes.

De stridende parter har accepteret en aftale, der blandt andet omfatter tilbagetrækning af tunge våben fra konfliktzonen i det østlige Ukraine, hvor 5500 mennesker har mistet livet de seneste 10 måneder.

Vladimir Putin mener, at Ukraine må ændre landets forfatning, så den i højere grad respekterer rettigheder for folk, som bor i de nu oprørskontrollerede regioner i Donetsk og Lugansk.

Porosjenko bekræfter, at den såkaldte kontaktgruppe for Ukraine - med Rusland, Ukraine og Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa (OSCE) - har underskrevet fredsplanen.

François Hollande siger efter fredsmødet, at man er blevet enige om en "omfattende politisk løsning" på konflikten i Ukraine.

Ifølge den ukrainske præsident har man ligeledes indgået en aftale om at frigive krigsfanger i løbet af 19 dage.

/ritzau/Reuters

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip