Putin: Egypten risikerer borgerkrig

»Syrien er desværre allerede fanget i borgerkrigens greb, og Egypten bevæger sig i den retning,« lyder det fra den russiske præsident.

»Vi vil helst se, at det egyptiske folk undgår den skæbne,« siger Putin ifølge AFP.

Ruslands udenrigsministerium har tidligere opfordret parterne i den politiske krise til at vise tilbageholdenhed, men har ikke kommenteret på den seneste udvikling.

Den tidligere britiske premierminister Tony Blair, der fungerer som udsending til Mellemøsten for USA, Rusland, EU og FN, forsvarer i søndagens udgave af den britiske avis The Observer, at det egyptiske militær afsatte præsident Mohamed Morsi. Der var simpelthen ikke andre alternativer, skriver han:

»Begivenhederne der førte frem til den egyptiske hærs fjernelse af præsident Mohamed Morsi stillede militæret over for et enkelt valg - intervention eller kaos.«

Og nærmest som en genklang af præsident Putins advarsel fremhæver Tony Blair også, at Vesten har stærke incitamenter til at støtte Egyptens demokratiske udvikling.

»Helt basalt har vi ikke råd til at se Egypten kollapse. Derfor må vi engagere os i den nye defacto ledelse. På den måde kan vi også hjælpe til at bane vejen for egypterne tilbage til stemmeurnerne,« lyder det ifølge AFP fra Tony Blair.

Søndag eftermiddag var det stadig uvist, om den tidligere chef for Det Internationale Atom- og Energiagentur og Nobelprismodtager, Mohamed Elbaradai, bliver Egyptens nye premierminister.

De egyptiske islamister, der blev politisk stækket med afsættelsen af Mohamed Morsi, modsætter sig udpegningen af Elbaradai.

Mohamed Elbaradai giver i den tyske avis Der Spiegel søndag udtryk for, at Det Muslimske Broderskab skal inkluderes i Egyptens politiske fremtid.

Interviewet er lavet før Elbaradai blev trukket frem som premierministerkandidat, men i interviewet siger han, at broderskabets medlemmer ikke skal behandles som kriminelle.

»Jeg opfordrer til inddragelse af broderskabet i demokratiseringsprocessen,« siger han.

»Ingen bør stilles for retten uden en overbevisende grund. Tidligere præsident Morsi skal behandles med værdighed,« siger han og opfordrer til national forsoning.

 

Dagens Gossip