Putin kræver opbakning til Syrien

Han mener, at beslutningen demonstrerer, at det syriske styre har »seriøse intentioner«, skriver Reuters.

»Jeg mener, at vi bør hilse den syriske regerings afgørelse velkommen. Jeg vil gerne udtrykke mit håb om, at dette bliver et meget seriøst skridt på vejen mod en løsning på den syriske krise,« siger den russiske præsident.

Putin gentager samtidig, at han er stærkt imod brugen af militær magt mod Ruslands nære allierede Syrien, og han fastslår samtidig, at et angreb er rykket længere væk.

»Den seneste tids diplomatiske anstrengelser har reduceret den umiddelbare trussel om en militær operation,« siger han ifølge Reuters.

Den tolkning er Danmarks udenrigsminister imidlertid ikke helt enig i.

»Nej, for fra at man underskriver en kemisk konvention, til den træder i kraft, går der to år. Og vi kan ikke vente i to år i forhold til kemiske våben i Syrien. Vi har selvfølgelig noteret Syriens skridt, men man skal passe på med at lade sig fange i et spil, hvor der ingenting sker,« siger Villy Søvndal (SF).

Efter Rusland foreslog, at det syriske styre overgiver sine kemiske våben til det internationale samfund mod til gengæld at undgå et amerikansk angreb, har håbet om en diplomatisk løsning i Syrien fået nyt liv. Den syriske præsident, Bashar al-Assad har erklæret sig parat til at følge planen, men kun hvis USA dropper sin »«trusselspolitik«.

Fredag mødes USAs og Ruslands udenrigsminister for at enes om en plan for de syriske masseødelæggelsesvåben.

Et initiativ, der møder bred international opbakning fra blandt andet Kina og Iran.

»Vi støtter det russiske initiativ om at overlevere Syriens kemiske våben til international kontrol,« siger den kinesiske præsident Xi Jinping ifølge Reuters.

Også fra Iran, der betegnes som Syriens nærmeste allierede, lyder positive toner.

»Iran støtter det russiske initiativ om at bringe Syriens kemiske våbenarsenal under international kontrol og støtter Damaskus’ beslutning om at tilslutte sig en global traktat omkring kemiske våben,« siger præsident Hassan Rouhani.

 

Dagens Gossip