Putin-kritiker skal fem år i fængsel

Dermed ser hans fremtid i russisk politik sort ud, for han får svært ved at udfordre Putin fra fængslet, når det næste præsidentvalg finder sted i 2018.

Aleksej Navalnyj blev dømt for at have taget næsten tre millioner kroner af kassen hos et statsligt tømmerselskab, da han arbejdede for en lokal guvernør i Kirov-regionen i 2009.

Navalnyj, der selv er en ivrig korruptionsjæger, og som med sine afsløringer har fået afsat flere politikere fra bestaltningen, hævder dog, at sagen er politisk motiveret på grund af hans udfald mod Putin, og at den har til formål at underminere ham i russernes øjne.

Den 37-årige Aleksej Navalnyj modtog ifølge Reuters sin dom i tavshed, men med et undrende udtryk i ansigtet. Han udvekslede skæve smil med sin kone Yulia, som stod bag ham i retten.

Mens han stod foran dommeren i retssalen, der var fyldt med journalister og oppositionsaktivister, udsendte han beskeder på sin Twitter-profil.

Dommeren læste dommen op i et hurtigt tempo og uden at vise følelser.

»Retten har - efter at have undersøgt sagen - afgjort, at Navalny organiserede en forbrydelse og tyveri i særlig stor skala,« lød det ifølge Reuters.

På Twitter replicerede Navalny, at dommeren blot gentog anklagernes beskyldninger.

»Så der bliver intet rart scenarium med en frifindelse,« skriver han.

Den jurauddannede Navalnyj er kendt som en af de få oppositionspolitikere, der tør tale den magtfulde russiske præsident imod.

Hans fond for korruptionsbekæmpelse har fået flere politikere til at træde tilbage efter afsløringer, og det har givet ham mange højtplacerede fjender.

Ifølge Reuters er han den mest prominente oppositionsleder, der er blevet stillet for en domstol i Rusland siden Sovjettiden.

Det er også den største retssag i Rusland, siden oliemilliardæren Mikhail Khodorkovsky i 2005 ragede uklar med Putin og siden blev dømt for skatteunddragelse.

 

Dagens Gossip