Putin stiller krav til Edward Snowden

Men Edward Snowden »skal stoppe sit arbejde, der sigter mod at skade vores amerikanske partnere«, hvis han vil blive i Rusland, siger præsident Vladimir Putin ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Putin fastslår desuden, at Edward Snowden »ikke er en russisk agent«, og at Snowden bør udvælge og rejse til sin endelige destination.

Edward Snowden har blandt andet afsløret, at de amerikanske myndigheder overvåger data på telefoner og e-mails i USA, ligesom amerikanerne ifølge Snowden har brugt samme metoder mod EU.

Snowden gik først i eksil i Hong Kong, der lod ham forlade landet på trods af en arrestordre fra USA, som anmodede Hong Kong om at udlevere den eftersøgte IT-tekniker. Han opholder sig nu i Rusland, angiveligt stadig i Moskvas lufthavn.

Tidligere mandag udtalte russiske diplomatkilder til Los Angeles Times, at Edward Snowden har appelleret til 15 lande om at give ham asyl.

»Han gentog igen, at han ikke er en forræder og forklarede sine handlinger. Han ønskede med sin handling blot at åbne verdens øjne i forhold til de åbenlyse krænkelser, som er sket - ikke kun af amerikanske borgere, men også af europæiske borgere,« lyder det ifølge Los Angeles Times fra diplomaterne.

Det oplyses ikke, hvilke lande der er tale om, men Snowden har tidligere bedt om asyl i Ecuador. Præsident Rafael Correa har dog udtalt, at Edward Snowden skal befinde sig på ecuadoriansk territorium, før man kan behandle hans asylansøgning.

 

Dagens Gossip