Radikale: Politimuseum glemmer respekten

De Radikales kulturordfører, Marlene Borst Hansen, mener, at Politimuseet i København bør vise større respekt for drabsofres efterladte, end tilfældet er i sagen om de 12 portrætter af kvindelige drabsofre, som museet har udstillet uden at orientere de pårørende.

- Der er ikke nogen, der kan sige til Politimuseet, at de skal fjerne udstillingen. Men derfor kan de godt have respekt for de efterladtes sorg og i det mindste orientere dem. Det krænker jo ikke nogens ytringsfrihed, siger Marlene Borst Hansen til Ritzau.

Udstillingen har onsdag vakt harme hos flere af de dræbtes familier, fordi museet ikke på forhånd har fortalt dem om afbildningerne. Et træk som ifølge formanden for Landsforeningen Hjælp Voldsofre, Henning Wollsen, er uacceptabelt.

Marlene Borst Hansen understreger, at politikere generelt bør afholde sig fra at kommentere på "kontroversielle udstillinger", og at den kunstneriske frihed er vigtig.

- Men lige præcis i denne sag mener jeg, at museet bør overveje, hvor højt de vil hejse flaget i ytringsfriheden og den kunstneriske friheds navn, siger hun og tilføjer:

- Det er jo ikke mange år siden, at mange af de her frygtelige drab er blevet begået.

De 12 ofre er, med en enkelt undtagelse fra 1902, blevet dræbt i årene 1989 til 2010.

På politisk plan hverken kan eller vil Marlene Borst Hansen gribe ind:

- Jeg vil bare gerne sige, at vi skal passe på, at ytringsfriheden ikke bliver et skjold for, at vi ikke behøver at behandle hinanden med respekt.

Kunstneren bag malerierne, Birgitte Skallgård, er ked af, at de pårørende ikke er blevet inddraget.

Ifølge den ansvarlige for udstillingen er det dog helt bevidst, at museet ikke har henvendt sig til de pårørende.

- Ikke kun fordi det vil være besværligt at finde frem til dem. Det ville også begrænse ytringsfriheden og muligheden for at lave sådan nogle udstillinger, hvis pårørende kunne forhindre det, siger Frederik Strand, leder af Politimuseet, til Berlingske.

/ritzau/

 

 

Dagens Gossip