Radikale vil skære yderligere i de riges børnecheck

Skrevet af admin

06/06/2015

Mest læste i dag

Den radikale leder, økonomi- og indenrigsminister Morten Østergaard, er klar til at skære endnu mere af børnechecken til de mest velhavende familier i Danmark for at give flere penge til enlige forsørgere, der arbejder.

Allerede i 2014 blev børnechecken gjort afhængig af forældrenes indkomst for de allerrigeste familier, men Morten Østergaard mener godt, at man kan sænke ydelsen lidt mere for de familier, der allerede får den beskåret, fordi de tjener meget.

- Det er vigtigt, at vi har et skattesystem, hvor det er de bredeste skuldre, der bærer. De smalleste skuldre sidder på de enlige mødre, og derfor må dem med de bredeste skuldre leve med en lidt lavere børnecheck, siger Morten Østergaard.

De Radikale har regnet ud, at de kan hente en halv milliard på manøvren, og de penge skal gå til at hæve indtægtsgrænsen for, hvornår enlige forsørgere, der bor til leje, mister boligstøtte og friplads i daginstitution.

Mens friplads og boligsikring i dag aftrappes, hvis man tjener 221.500 kroner eller mere, skal det ifølge de radikale først ske fra 331.500 kroner.

Til gengæld skal de familier, hvor den ene eller begge ægtefæller tjener mere end cirka 730.000 om året altså regne med, at deres børnecheck bliver mindre end i dag.

Helt præcist vil De Radikale nedtrappe børnechecken med beløb svarende til fem procent af den indkomst, der overstiger 723.100 kroner. I dag er nedtrapningen to procent.

Hvordan det vil ramme de enkelte familier afhænger af den præcise husstandsindkomst, antallet af børn og børnenes alder.

Men partiet har regnet på en familie med to børn i daginstitution og SFO, hvor den ene forsøger tjener 952.000 kroner, mens den anden tjener 475.000. For den familie vil forslaget koste knap 4600 kroner årligt.

Spørgsmål: Risikerer man så ikke, at de rige familier får en mindre tilskyndelse til at arbejde?

- Grundlæggende ønsker vi, at skatten på arbejde skal sænkes for alle. Men når vi her kan se, at det grundlæggende princip om, at de bredeste skuldre bærer mest, så skal vi også være villig til at lave de justeringer, der skal til.

- Det her skal ses som led i en samlet skattereform, hvor vi nok skal få det indrettet, så det passer, siger Morten Østergaard.

Han varsler, at De Radikale vil lægge flere skattepolitiske udspil frem inden valget, der vil gøre det klart, hvordan alle skal komme til at betale mindre i skat af deres løn.

/ritzau/