Radio-krak

Problemerne begyndte allerede få måneder efter holdet blev skabt under navnet Team Leopard-Trek. Om et halvt år er historien endelig slut, når RadioShack og holdejer Flavio Becca trækker stikket.

Det begyndte ellers så godt det hele. Den luxembourgske rigmand Flavio Becca havde fået en god ide. Med sine mange penge ville han starte et nyt cykelhold med landsmændene Fränk og Andy Schleck som frontfigurer. Det skulle være større, bedre og mere glimtende end noget andet, cykelsporten nogensinde havde set.

Brian Nygaard blev hentet ind som direktør, og Kim Andersen skulle stå for det sportslige. Sammen fik de bakset et fantastisk mandskab sammen, og storslået så det ud, da de præsenterede holdet med halsklud, slimfit-jakkesæt og lysshow.

Problemer fra start

Men allerede efter få måneder begyndte de første problemer. De ansatte på holdet måtte rykke for at få løn udbetalt, og de måtte samtidig indse, at Flavio Becca havde lovet mere, end han kunne holde.

Holdet nåede at eksistere et år som Team Leopard-Trek. Brian Nygaard havde fået nok af temperamentsfulde Becca, og holdet fusionerede med RadioShack og fik Johan Bruyneel ind i den sportslige ledelse. Men problemerne fortsatte. Flavio Beccas personlige pengeproblemer fik større indflydelse på holdet, og lønningerne fortsatte med at udeblive. Becca fik ransaget sine kontorer i en større skattesag, og cykelholdet blev gennemset af UCI, da ryttere havde klaget over manglende løn.

Også sportsligt var der problemer. Andy Schleck havde mistet lysten, og Jakob Fuglsang gjorde sig upopulær hos den nye sportslige chef, Johan Bruyneel. Fuglsang blev kørt ud på et sidespor ligesom Kim Andersen, som Johan Bruyneel ikke ville benytte til de vigtige opgaver.

Bruyneel blev i slutningen af 2012 smidt ud, da USADA-rapporten viste, at han besad en central rolle i Lance Armstrongs omfattende dopingprogram. Og Fränk Schleck blev taget for doping under sidste års Tour de France. Sagerne væltede ind.

Raseri

I denne sæson så det ud til, at der var kommet mere ro på både indre og ydre linjer. Det blev der lavet om på torsdag, da holdet kort efter 6. etape af Tour de France, oplyste i en pressemeddelelse, at Fränk Schleck var fyret, 10 dage før hans dopingkarantæne udløber.

At et hold vælger at fyre en rytter, som har haft fingrene i dopingkrukken er ikke så overraskende, men RadioShack har lige siden den positive prøve, og siden den 1-årige karantæne bakket op om Schleck, og købt hans forklaring om, at han ikke havde forsøgt at dope sig.

Schleck er suspenderet under hele karantænen, men forventningen var, at han ville genoptage samarbejdet med holdet. Løbsprogrammet var da også allerede lagt for Fränk Schleck, som skulle have kørt Vuelta a Espana.

Men den øverste ledelse ville det anderledes. Flavio Becca har solgt sin licens til cykelproducenten Trek, og nu vil han ud af sit mislykkede cykelprojekt med så mange penge som muligt. Derfor vil han gerne spare lønnen til Schleck, og på den bekostning røg den 33-årige cykelstjerne, hvis oprindelige kontrakt løb til og med 2014.

Beslutningen skabte raseri på Tour de France-holdet, som i går formiddag gav udtryk for, at der er skabt et stort skel mellem Flavio Becca i toppen og den sportslige sektor med rytterne.

- Jeg er ked af det, og jeg er skuffet. Hvis jeg siger, hvad jeg rigtigt føler, så kan de (ledelsen, red.) måske bruge det imod mig og fyre mig også, så jeg må hellere holde det for mig selv.

- Efter 11 måneder vælger de at træffe den her beslutning. Fränk har arbejdet i lang tid for at komme tilbage, og i går var han lige kommet hjem fra en træningstur, så da han fik beskeden var det mere end en skuffelse for os begge to, sagde Andy Schleck ved starten i Montpellier.

Chokeret

Holdets ældste rytter, Jens Voigt, fortalte, at han var chokeret over beslutningen, og at det ikke giver nogen mening. Kim Andersen sagde allerede torsdag, at han er dybt uenig i beslutningen.

- Det er en beslutning, som kommer fra ’boardet, så hverken Luca Guecilena (sportsdirektør, red.) eller jeg har haft nogen indflydelse på beslutningen. Ledelsen har sagt, at de bakkede op omkring Fränk, og pludselig gør de ikke mere. Det kan jeg ikke forstå, sagde Kim Andersen i går.

Fränk Schleck må nu formentlig se frem til en 2013-sæson uden løb, men i næste sæson kan han være tilbage igen, og det kan meget vel blive sammen med Trek-holdet, som i løbet af de næste uger vil præsentere nyt om deres hold.

Fyringen af Fränk Schleck har fået spekulationerne til at gå på, om Andy og Fränk Schleck for første gang i deres karrierer kommer til at køre for to forskellige hold. Men den spekulation lagde Andy Schleck helt død.Kan du forestille dig at køre imod Fränk på et andet hold?- Nej, det vil ikke ske.

- Jeg har sagt det før, og jeg vil gerne gentage det. Jeg vil ikke køre på et andet hold end Fränk, sagde Schleck.

Kim Andersen bekræfter, at planen er, at Andy og Fränk Schleck fra næste sæson skal køre for Trek, og i den plan er Kim Andersen også med sammen med den ledende sportsdirektør, Luca Guercilena.

- Luca Guercilena har gjort det klart, at sportsligt bakker vi alle sammen op omkring Fränk, og som Luca sagde, så regner han Fränk med i planerne for 2014, siger Kim Andersen.

 

Dagens Gossip