Ræset mod Nobelprisen starter mandag

06/10/2013 19:38

BNB

Nyheder
Mandag gælder det, hvem der modtager prisen i medicin, tirsdag uddeles Nobelprisen i fysik, onsdag i kemi. Litteraturprisen er der endnu ikke sat dato på, men fredag udløses spændingen om, hvem der tildeles dette års fredspris. En af de kandidater, der er allerede er blevet fremhævet som et varmt emne til at få Nobels fredspris, er den blot 16-årige pakistanske skolepige Malala Yousafzai, der i oktober 2012 blev skudt flere gange i hovedet af Talebanfolk i landets nordvestlige Swatdal. Den unge pige agiterede for, at piger og drenge skulle have lov til at gå i skole og uddanne sig og talte desuden for kvinders rettigheder. Det førte til, at hun kom på Talebans dødsliste, og 9. oktober stoppede bevæbnede mænd hendes skolebus. To mænd gik ind i bussen og spurgte, hvem der var Malala. Så skød de hende. På mirakuløs vis overlevede hun, men måtte til Storbritannien for at gennemgå flere operationer, herunder få erstattet et stort stykke hovedskal, som var blevet skudt væk, med en plade i titanium. Malala bor i dag i Storbritannien med sin nærmeste familie, og har udover sin skolegang genoptaget sin agitation for børns ret til uddannelse. I juli stod hun således på talerstolen i FNs generalforsamling og talte om nødvendigheden af uddannelse og om, at Taleban frygter papir og blyanter. Fredag kan hun blive den yngste prismodtager nogensinde.

Mest læste i dag

Mandag gælder det, hvem der modtager prisen i medicin, tirsdag uddeles Nobelprisen i fysik, onsdag i kemi. Litteraturprisen er der endnu ikke sat dato på, men fredag udløses spændingen om, hvem der tildeles dette års fredspris.

En af de kandidater, der er allerede er blevet fremhævet som et varmt emne til at få Nobels fredspris, er den blot 16-årige pakistanske skolepige Malala Yousafzai, der i oktober 2012 blev skudt flere gange i hovedet af Talebanfolk i landets nordvestlige Swatdal. Den unge pige agiterede for, at piger og drenge skulle have lov til at gå i skole og uddanne sig og talte desuden for kvinders rettigheder.

Det førte til, at hun kom på Talebans dødsliste, og 9. oktober stoppede bevæbnede mænd hendes skolebus. To mænd gik ind i bussen og spurgte, hvem der var Malala. Så skød de hende.

På mirakuløs vis overlevede hun, men måtte til Storbritannien for at gennemgå flere operationer, herunder få erstattet et stort stykke hovedskal, som var blevet skudt væk, med en plade i titanium.

Malala bor i dag i Storbritannien med sin nærmeste familie, og har udover sin skolegang genoptaget sin agitation for børns ret til uddannelse. I juli stod hun således på talerstolen i FNs generalforsamling og talte om nødvendigheden af uddannelse og om, at Taleban frygter papir og blyanter.

Fredag kan hun blive den yngste prismodtager nogensinde.