Rapport: Atommagter moderniserer deres arsenaler

Der bliver færre atomsprænghoveder i verden, men atommagterne bruger mange ressourcer på at modernisere deres arsenaler, skriver fredsforskningsinstituttet Sipri i sin årsrapport.

Antallet af atomsprænghoveder i verden er faldet fra 22.600 i 2010 til 15.850 i dag. Det er USA og Rusland, som har stået for det meste af denne reduktion.

Men de to lande har alligevel fortsat omkring 90 procent af verdens atomvåben, og "de har i flere år gennemført en storstilet modernisering af deres arsenal", fastslår instituttet.

- Til trods for en fornyet international interesse for prioriteringer af atomnedrustning tyder de igangværende moderniseringsprogrammer på, at ingen af atommagterne har planer om at give slip på deres atomarsenaler foreløbig, siger Shannon Kile fra Sipri.

USA har i dag 7260 atomsprænghoveder, hvilket er 40 færre end sidste år. Rusland har 7500 atomsprænghoveder, 500 færre end sidste år, hedder det i Sipris rapport.

USA har det største antal udplacerede sprænghoveder, hvilket er atomsprænghoveder monteret på raketter eller på baser med operative styrker. Tallet for USA er 2080, mens Rusland har udplaceret 1780 af dets atomsprænghoveder.

Blandt de øvrige syv lande, som har atomvåben til rådighed, er det Frankrig, som topper listen med 300 atomsprænghoveder, Storbritannien har 215.

Kina har ifølge Sipri 260 atomsprænghoveder, mens Pakistan har mellem 100 og 120. Indien har mellem 90 og 110, Israel 80 og Nordkorea mellem seks og otte.

Fire atommagter har ikke tilsluttet sig den internationale ikkespredningsaftale. Det er Indien, Pakistan, Israel og Nord-Korea.

/ritzau/NTB

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip