Rapport: Danske Bank skyld i en del af krisen

Danske Bank var ikke ordentligt rustet til at komme sikkert gennem den globale finanskrise, som sendte økonomien i knæ. Faktisk placerede Danmarks største bank sig i en udsat position ved at øge sine risici i tiden op til krisen, der brød ud i 2008.

Det fremgår ifølge Berlingske af en kommende og længe ventet rapport fra det såkaldte Rangvid-udvalg, der er sat i verden for at undersøge årsagerne til finanskrisen.

Heri vil der være et mindre, selvstændigt afsnit om netop Danske Bank.

- Der er næppe tvivl om, at banken havde bragt sig i en sårbar situation, som givet bankens størrelse kunne ryste den finansielle stabilitet, hedder det i et foreløbigt udkast til rapporten, skriver Berlingske.

Ekspertudvalget, der har CBS-professor Jesper Rangvid som formand, blev nedsat af Erhvervs- og Vækstministeriet i januar sidste år.

Deres højtprofilerede rapport om finanskrisens årsager ventes at blive offentliggjort 18. september. Ifølge Berlingskes oplysninger vil rapporten også rette et kritisk lys på Danske Banks ekspansive forretningsmodel og voksende indlånsunderskud.

Danske Bank vil ikke sige noget om Rangvid-rapporten, før udvalget afslutter sit arbejde, og banken har læst rapporten, siger bankens pressechef ifølge Berlingske.

Banken var - og er fortsat - en kolos i forhold til den samlede danske økonomi.

Ved indgangen til 2008, året hvor den globale finanskrise brød ud, havde Danske Bank 1700 milliarder kroner ud at svømme i form af udlån. Det svarede til Danmarks bruttonationalprodukt.

/ritzau/

 

Dagens Gossip