Rapport skoser forsvaret for milliardspild

Forsvaret spilder hvert år flere milliarder skattekroner. Det fremgår af en stor analyse, som konsulentfirmaet McKinsey har leveret efter studier af alle dele af forsvarets organisation ifølge Berlingske.

Rapporten er del af grundlaget for de politiske forhandlinger, der i løbet af de kommende måneder skal resultere i en beskæring af af forsvarsudgifterne med 2,7 milliarder kroner fra 2015.

Beløbet kan næsten spares uden at skære ned på tropper, fly eller skibe, ifølge analysen. Forsvarsminister Nick Hækkerup (S) har derfor forsøgt at holde rapporten hemmelig, skriver Berlingske.

Det største pengespild finder sted i Forsvarets Materieltjeneste. McKinsey har beregnet, at alene ved at blive bedre til at købe ind og vedligeholde sit materiel kan der spares én milliard kroner om året.

Lønniveauet er også blevet gransket. Fra 2005 til 2010 er lønnen steget med syv procent i faste priser, når der korrigeres for sammensætningen af medarbejderne, og det er mere end i staten som helhed.

Særligt de militært ansatte har fået mere i lønposen. Derfor foreslås det at ansætte flere civile og afskaffe og stramme op på udbetaling af tillæg og andre ydelser.

Forsvarsministeriet har forbudt forsvarets ledelse at kommentere analysen, og partiernes ordførere på området har aftalt ikke at diskutere enkeltheder.

Forsvarsordfører Bjarne Laustsen (S) siger dog, at analysen peger på nogle "lavthængende frugter, vi skal have høstet".

Formændene for de militære fagforeninger tvivler på, at rapportens tal er korrekte. De forlanger at få analysen fremlagt.

 

Dagens Gossip