Raske ansatte må spejde langt efter gaver fra chefen

Ifølge en undersøgelse foretaget af interesseorganisationen Lederne, der repræsenterer mere end 100.000 medlemmer, har blot tre procent af lederne inden for de seneste tre år belønnet medarbejdere med lavt sygefravær.

Den sjældne brug af kontante belønninger eller gaver i virksomhederne står i kontrast til den andel af chefer, der er positivt indstillet over for gaver som gulerod til raske ansatte.

I undersøgelsen fremgår det således, at 37 procent af de 1.165 adspurgte ledere mener, at der bør kunne gives penge, biografbilletter eller lignende til medarbejdere med lavt sygefravær.

Ifølge Lars Andersen, arbejdsmiljøchef hos Lederne, er det et »uheldigt redskab«, hvis chefer ser gaver som et brugbart instrument i kampen mod sygefravær.

»Det er ikke nogen god ide. Hvis man har højt sygefravær i virksomheden, så er det ikke præmier, der skal holde det nede. Det er i stedet god ledelse,« siger Lars Andersen

»Hvorfor pokker skal man gå ud og belønne medarbejdere særligt, fordi de passer deres arbejde? Det virker underligt på mig,« siger han.

Undersøgelsen fra Lederne kommer i kølvandet på historien om Aarhus Kommune, hvor chefer flere steder i kommunens sundheds- og omsorgspersonale er begyndt at belønne medarbejdere med lavt sygefravær. Gaverne kan veksle fra blomster over biografbilletter til ure.

Ifølge Lars Andersen har gaverne ingen effekt på sygefraværet på længere sigt. I stedet er det med til at fjerne fokus fra områder, cheferne i virkeligheden bør fokusere på.

Virksomhederne skal således koncentrere sig om at forbedre arbejdsmiljøet, arbejde åbent og systematisk med sygefravær, holde kontakten til sygemeldte og have en politik på området.

»På den måde er der rigtig mange virksomheder, som har held med at nedbringe sygefravær uden gaver,« siger arbejdsmiljøchefen.

Undersøgelsen, som man kan læse i nyhedsbrevet Lederne mandag, viser også, at langt fra alle chefer ser gaver som en god ide. Hele 44 procent af de adspurgte mener således ikke, det er den rigtige vej at gå.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip