Realkreditten i dialog om skærpet tilsyn

Realkreditten afviser ikke Rangvid-udvalgets forslag om et skærpet tilsyn, men det er branchen magtpåliggende, at der bliver taget højde for de tiltag, som allerede er sat i søen. Finanstilsynet støtter idéen om at underlægge realkreditinstitutterne samme type regulering, som banker og sparekasser allerede arbejder under.

Det er mængden af afdragsfrie realkreditlån såvel som lån med hyppig rentetilpasning, som Rangvid-udvalget udtrykker bekymring for i rapporten, som blev offentliggjort onsdag. 

»Udvalget er bekymret for, om realkreditinstitutternes egne initiativer til at mindske den øgede risiko, der er opstået som følge af udbredelsen af lån med refinansieringsrisiko og lån med afdragsfrihed, er tilstrækkelige til fremover at sikre en robust sektor,« skriver udvalget, som foreslår, at der indføres en såkaldt tilsynsdiamant svarende til det værktøj, der bruges til at føre tilsyn med pengeinstitutterne.

Og det er Realkreditforeningen åben over for, understreger direktør Karsten Beltoft, som repræsenterer Realkredit Danmark, Nordea Realkredit og LR Realkredit.

»Der bliver gjort rigtig meget på den her front, og jeg synes faktisk, at sektoren er godt i gang med at kigge på den udfordring,« siger Karsten Beltoft, som dog ikke helt kan følge Rangvid-udvalgets bekymring for effekten af sektorens egne initiativer.

»Jeg synes, at der bliver gjort meget, og der bliver arbejdet meget intensivt med det her,« siger han.

Også Ane Arnth Jensen, direktør i Realkreditrådet, der repræsenterer BRFkredit, DLRkredit, Nykredit og Totalkredit, tager pænt imod forslaget, men understreger, at hun ikke kan tage endeligt stilling til en eventuel tilsynsdiamant, før hun ved, hvordan den skal udmøntes konkret.

Ligesom Realkreditforeningen understreger Realkreditrådet, at medlemmerne allerede er i gang med at gennemføre de tiltag, som tilsynsdiamanten sandsynligvis ville medføre.

»Vi er meget åbne over for en dialog om det her, og der er ingen tvivl om, at realkreditinstitutionerne er i fuld gang med at nedbringe mængden af F1-lån og de afdragsfrie lån, og det gør de på forskellig vis. Alle har lavet en prisændring, sådan at det altid er dyrere at låne, når det er uden afdrag, og det er relativt dyrere at låne, når det er F1 sammenlignet med fastforrentet lån. Vi kan se, at det har flyttet på danskernes præferencer, og det er jeg sikker på, at det også fortsat vil gøre,« siger Ane Arnth Jensen.

I bankernes brancheorganisation Finansrådet støtter vicedirektør Louise Mogensen udsigten til et ensartet tilsyn med både banker og realkreditselskaber.

»Selve idéen er god. Vi kan godt lide ens regler. Når pengeinstitutterne er underlagt et sæt regler, så synes vi også, det er fornuftigt nok, at realkreditten også har en tilsynsdiamant,« siger hun.

Det ligger dog Finansrådet meget på sinde, at den nye regulering udformes i samarbejde med de to brancheorganisationer.

»Vi synes som udgangspunkt, at det ser fornuftigt ud med en tilsynsdiamant for realkreditten, men det er noget, man skal drøfte med Realkreditrådet og Realkreditforeningen. Fordi det er er afgørende, hvordan den bliver udformet, og hvad den kommer til at indeholde,« siger Louise Mogensen.

Hun mener ikke, at der er brug for en skrap regulering af realkreditinstitutterne.

»Rapporten skriver selv, at realkreditinstitutterne ikke er blevet så hårdt ramt som pengeinstitutterne under krisen, det er vigtigt at holde sig for øje,« siger Louise Mogensen.

 

Dagens Gossip