Redaktør: Grønlands største frygt er et DF i regeringen

- Dansk Folkeparti i regering er det scenarie, man virkelig frygter i Grønland, lyder det fra redaktør på det grønlandske medie KNR, Walter Turnowsky.

Særligt det grønlandske regeringsparti Siumut, der fik et mandat i Folketinget sammen med det grønlandske parti Inuit Ataqatigiit (IA), har et anstrengt forhold til Dansk Folkeparti.

- Dansk Folkeparti er kendt for at være det mest kritiske i forhold til selvstyret, som de som det eneste parti stemte imod i sin tid.

- Det betyder, at især Siumut og DF har et meget anspændt forhold til hinanden, siger Walter Turnowsky.

Han nævner, at tidligere udmeldinger fra DF før har provokeret på Grønland:

- De meldinger, man har fået fra Søren Espersen, der er grønlandsordfører, er bestemt ikke noget, der falder i god jord heroppe, siger han.

Lige nu bider man særligt negle i Grønland ved tanken om et eventuelt DF i en kommende regering, og bliver det tilfældet, så vil det kunne betyde et afkølet forhold mellem Danmark og Grønland, vurderer Turnowsky.

De nordatlantiske mandater var i meningsmålingerne spået til at blive den afgørende forskel mellem en rød og en blå regering inden valget.

Men sådan gik det som bekendt ikke, da blå blok ikke behøvede de nordatlantiske mandater for at kunne tælle til de nødvendige 90 mandater.

I Grønland gik stemmerne som sagt til Siumut og IA, mens de færøske vælgere har stemt Det Socialdemokratiske Parti, på færøsk Javnaðarflokkurin, ind i Folketinget.

Derudover kom Republikanerne, Tjóðveldisflokkurin, en smule overraskende ind foran det liberale Sambandspartiet, Sambandsflokkurin.

Ifølge samfundsforsker Jogvan Mørkøre har republikanerne fået en overraskende sejr, som de har vundet på at kræve mere selvstændighed til Færøerne i Folketinget.

Rent politisk ville de dog kun kunne opfylde deres ønsker, hvis partiet havde fået en nøgleposition på valgnatten. Og derfor kan de ende i et "forklaringsproblem" over for vælgere, vurderer Jogvan Mørkøre.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip