Redaktør: Skolevalg bør bekymre centrum-venstre

Skrevet af admin

30/01/2015

Dagens topnyheder

Selv om det kommende folketingsvalg ikke bliver afgjort af de 13-15 årige, bør de unges stemmemønstre alligevel vække bekymring hos flere partier.

Det vurderer Informations politiske redaktør, Casper Dall, efter torsdagens skolevalg.

Ved valget har elever fra landets 8. og 9. klasser stemt på Venstre som en suveræn vinder med 27,4 procent af stemmerne. Samlet fik blå blok 105 mandater, mens rød blok måtte nøjes med 74.

- Med det forbehold, at det er unge, som har skullet diskutere nogle forudbestemte politiske emner, så skal der lige trækkes lidt fra. Men det er et interessant resultat, siger Casper Dall.

De unge har sideløbende med skolevalget prioriteret imellem 25 mærkesager, der fordeler sig på emner som religion og etik til unge og uddannelse. De unge har så selv skullet lave kampagner med de mærkesager, som de har vægtet højest.

Blandt nogle af de mærkesager, der er rangeret højest hos de unge, er billigere offentlig transport.

Og når billigere offentlig transport topper, burde det give et bedre valg til nogen fra venstrefløjen, påpeger Casper Dall.

- Men der har åbenbart ikke været en sammenhæng mellem, hvad der er stemt på, og hvilke mærkesager de unge har haft.

- Det kan også indikere, at det har været meget personbåret, og det har noget at sige, hvilke politikere og ungdomsorganisationer som har været ude på skolerne og gjort et indtryk, tilføjer han.

De unge vælgere kan ganske vist ikke stemme ved det kommende folketingsvalg, men allerede nu kan der være nogen, som er blevet bevidste om, at de hælder mere mod borgerlige partier end klassiske venstrefløjspartier.

- Lige nu står centrum-venstrefløjen med en udfordring. Det gør de i forhold til de 13-15 årige, og fra andre forskningsundersøgelser ved vi også, at de 16-17-årige i langt højere grad vælger borgerlige partier, siger Casper Dall.

- Det er noget, der bør bekymre centrum-venstre i forhold til, hvordan de skal gøre sig gældende og interessante over for unge mennesker, mener Informations politiske redaktør.

/ritzau/