Regering klar med antiterrorpakke til knap én milliard

Skrevet af admin

19/02/2015

Dagens topnyheder

Regeringen fremlægger torsdag en antiterrorpakke med 12 konkrete punkter og knap en milliard kroner i nye og ubrugte midler.

Et centralt punkt i planen er, at både PET og politiets beredskab skal styrkes, så der bliver bedre mulighed for at overvåge kriminelle miljøer og enkeltpersoner i Danmark, erfarer Ritzau.

Regeringen vil blandt andet styrke beredskabet i de politikredse, der særligt bliver belastet, og de operative overvågningsopgaver i PET.

Samtidig vil Forsvarets Efterretningstjeneste, FE, ifølge Ritzaus oplysninger også blive styrket med 400 millioner kroner i forhold til terrorbekæmpelse. Pengene skal blandt andet gå til bedre mulighed for at bryde terrorristernes kryptering.

Regeringens antiterrorpakke giver samtidig FE bedre mulighed for at følge og overvåge såkaldte foreign fighters som eksempelvis Syrienkrigere i udlandet.

Samlet set skal det være med til at skabe en markant tættere overvågning af de miljøer og enkeltpersoner, som kan gå med tanker om at gennemføre terrorangreb i Danmark.

Som en del af terrorpakken vil regeringen desuden styrke PET's kapacitet til at analysere og bearbejde indhentede efterretninger og følge udviklingen i det generelle trusselsbillede.

Pakken vil bliver fremlagt på et pressemøde torsdag klokken 12.30 i Statsministeriet, hvor hele fire ministre deltager.

Ud over statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) vil også økonomi- og indenrigsminister Morten Østergaard (R), justitsminister Mette Frederiksen (S) og forsvarsminister Nicolai Wammen (S) præsentere de 12 nye tiltag.

Efter weekendens terrorangreb har blandt andre den svenske terrorekspert Magnus Ranstorp og tidligere operative chef i PET Frank Jensen sat spørgsmålstegn ved, om PET skulle have haft tættere opsyn med gerningsmanden bag angrebet.

PET var nemlig blevet advaret om, at han udtrykte vilje til at kæmpe for Islamisk Stat.

Ifølge Ritzaus oplysninger skal regeringens beslutning om at øge overvågningen af enkeltpersoner og kriminelle miljøer dog ikke ses som udtryk for en kritik af, at overvågningen svigtede.

Allerede efter terrorangrebet i Paris gik man i gang med at undersøge muligheden for at styrke beredskabet hos PET og politiet. Det er den arbejde, som nu udmøntes som et af punkterne i antiterrorpakken.

Regeringen afventer fortsat afslutningen af politiets efterforskning og myndighedernes egen undersøgelse af forløbet, før man vil drage konklusioner om, hvorvidt myndigheder kunne eller burde have handlet anderledes op til terrorangrebet.

Regeringens pakke kommer, efter at de fire borgerlige partier onsdag fremlagde deres fem krav til en antiterrorpakke.

De borgerlige vil have ekstra penge til politi og PET, bedre udstyr og træning af betjente, tættere samarbejde med internationale myndigheder, mere moderne teknologi til terrorbekæmpelse og styrket indsats mod radikalisering i fængslerne.

Efter fremlæggelsen af regeringens pakke torsdag ventes de politiske forhandlinger at gå i gang, og der vil formentlig være bred tilslutning til en skærpet indsats efter weekendens terrorangreb i København, der kostede to mænd livet.

/ritzau/