Regeringen har skabt en anden værdipolitik

I et interview i Magasin Søndag gør den radikale kirke- og ligestillingsminister status på regeringens værdipolitik.

Til forskel fra VK-regeringen med støttepartiet Dansk Folkeparti deler regeringen ikke danskere op i får og bukke, men betragter alle borgere som værende lige meget værd, mener Manu Sareen (RV).

»Der har været et markant skifte. Det afspejler sig helt klart også i tilgangen til borgerne i både tonen og i selve lovgivningen. Vi vil ikke sætte børn i fængsel, vi har sat den kriminelle lavalder op, ændret knivloven, afskaffet fattigdomsydelserne. Økonomisk armod fører til social armod. Det er altså en værdi, vi har. Mange af de ting er blevet gennemført, og det udgør et meget stort skifte. Ingen tvivl om det. Her ser vi meget forskelligt på tingene, meget, meget forskelligt,« siger Manu Sareen, der samtidig har svært ved at se Venstres formand Lars Løkke Rasmussens (V) kurs i værdidebatten.

»Men der har været fravær på alle mulige andre områder, så det er svært at vurdere. Men partiet generelt har strittet i alle retninger på de værdipolitiske spørgsmål,« siger Sareen.

Venstres politiske ordfører Ellen Trane Nørby (V) kan ikke genkende det billede, som Sareen tegner af Venstre. Her er ikke slinger i værdikursen, understreger hun.

»Tag for eksempel den kriminelle lavalder, som, Sareen mener, er et vigtigt værdipolitisk skifte. Der var 11 personer, der var dømt for alvorlig kriminalitet, men som blev løsladt, fordi de var under 15 år, da regeringen hævede den kriminelle lavalder fra 14 til 15 år. Fem af dem har efterfølgende begået kriminalitet igen,« siger Ellen Trane Nørby og fremhæver regeringens afskaffelse af starthjælpen som et andet eksempel:

»Hvis man tager fjernelsen af starthjælpen, er der sket det, at det for mange mennesker ikke kan betale sig at arbejde. Vi kan se, at antallet af danskere med anden etnisk baggrund end dansk, der falder ud af arbejdsmarkedet, er større end længe,« siger hun og fortsætter:

»I virkeligheden viser de her eksempler, hvor regeringen har svigtet. Det er en værdipolitisk forskel. Vi er ikke enige i, at det ikke skal kunne betale sig at arbejde, vi er ikke enige i den offergørelse af folk, vi er ikke enige i, at man skal slække på asylreglerne. Altså, der er fårene og bukkene, der er de Radikale og alle vi andre,« siger hun.

Dansk Folkepartis gruppeformand Peter Skaarup forstår ikke, at Manu Sareen på den måde leverer en smagsdom over VK, DF og nullerne.

»Han har evigt ret i, at der er sket en markant ændring i værdipolitikken, siden han og resten af regeringen kom til. Et skred ned ad slisken i den generelt helt gale retning,« siger Peter Skaarup.

»At fremhæve homoseksuelle vielser som symbolet på frisind er simpelt hen for patetisk. For en del borgere er kirken, kristendommen og ægteskabet altså vigtige; vigtigere end det forekommer, at det er for Sareen,« siger han og fortsætter:

»At ’nogle af verdens svageste mennesker’ nu får lov at bo uden for asylcentrene i Danmark er en vittighed. Verdens svageste mennesker bor i teltlejre i ikke mindst Afrika, ikke i Center Sandholm i Nordsjælland. Men Sareen kan vist godt lide forestillingen om, at han hjælper hele verden her i Danmark. Han tynger blot dansk økonomi og udsætter os for somaliere som de to brødre, der netop i Aarhus er dømt for at have deltaget i terrortræning i Afrika. Vi hjælper langt flere langt bedre on location i deres nærområde og ikke ved at invitere dem til Danmark, bosætte dem uden for asylcentre og bagefter gå rundt og skryde af, hvor søde og rare vi er,« siger Peter Skaarup.

 

Dagens Gossip