Regeringen ruller »rød løber« ud til udlændinge

»Særligt i disse finanskrisetider er det vigtigt, at Danmark står stærkt i kampen om at tiltrække handel, investeringer og turisme – og dermed arbejdspladser. Derfor skal det blive nemmere og hurtigere at få visum til Danmark,« siger justitsminister Morten Bødskov (S).

Alle udenlandske virksomheder og institutioner vil via en ny dansk ordning kaldet »Red Carpet« eller på dansk »rød løber« blive tilbudt klare fordele, når de søger dansk visum til deres ansatte. Når først virksomheden er blevet godkendt af en dansk ambassade til ordningen, får dens ansatte positiv særbehandling. Dokumentationskrav bliver nedsat, sagsbehandlingstiden ryger ned på tre dage, visumansøgeren behøver ikke at møde personligt op på en dansk ambassade, og tilmed kan ansøgeren få et visum, som giver ret til flere indrejser og har længere gyldighed end muligt i dag.

Ændringerne er et opgør med den borgerlige regerings stramninger af visumreglerne, lyder det fra regeringen.

»VK-regeringen havde travlt med at stramme visumreglerne og indføre en masse benspænd for udlændinge, som vi burde lave forretninger med. De benspænd skal nu ryddes af vejen,« siger handels- og investeringsminister Pia Olsen Dyhr (SF).

Regeringen lemper den danske visumpraksis på baggrund af et tværministerielt udvalgsarbejde, som også har fået input fra erhvervslivet. Netop Red Carpet-ordningen er præcis, hvad erhvervslivet har efterspurgt.

»Ordningen sender et meget klart signal om, at i Danmark er vi åbne for at lave forretninger med udlandet. Den gør op med fortællingen om, at Danmark er et meget lukket land,« siger Sune K. Jensen, chefkonsulent i DI, der også mener, at den i praksis er attraktiv.

»Når forhåndsgodkendte virksomheder kan få både hurtigere sagsbehandling og lavere krav om dokumentation, så betyder det virkelig noget. Det giver virksomheder i udlandet en tryghed i forhold til at indgå samarbejder med danske virksomheder,« siger han.

Mange af DIs medlemsvirksomheder vil benytte sig af ordningen og bruge den til at overbevise udenlandske partnere om, at det er let at komme til Danmark på forretningsrejse.

»Flere hundreder af vores medlemsvirksomheder vil kunne få gavn af ordningen,« siger Sune K. Jensen.

Ændringerne kan gøre Danmark mindst ligeså attraktiv at handle med som andre EU-lande.

»Hvis ikke vi kommer helt i top, så bliver vores visumprocedurer i hvert fald bedre end det gennemsnitlige niveau i Europa. Vi rykker en hel del pladser op,« siger Sune K. Jensen.

Han advarer dog mod, at ændringerne bliver en sovepude.

»Næsten alle lande forsøger i disse år at forbedre visumprocedurerne. Der er en meget hård konkurrence, og derfor kan det snildt være, at Danmark om to år igen er bagud på point, hvis vi ikke følger med,« siger han.

Også Dansk Erhverv er glad for ændringerne.

»Vi vurderer, at initiativerne vil have en betydelig positiv effekt både på antallet af forretningsfolk og turister, som kommer til at gæste Danmark,« siger Mette Feifer, markedsdirektør i Dansk Erhverv.

»Vi hilser alt, der kan gøre Danmark mere åbent, velkommen. Arbejdsgruppens anbefalinger vedrører dog primært sømænd, turister og forretningsrejsende på kortere visit. Det er et mindre skridt på vejen i forhold til behovet for at tiltrække mere højtuddannet udenlandsk arbejdskraft,« siger Tine Horwitz, adm. direktør for foreningen Consortium for Global Talent, der består af 17 globalt opererende danske og internationale virksomheder, som arbejder for at tiltrække kvalificeret arbejdskraft fra udlandet.

Hos oppositionspartiet Venstre ser man i dag med positive øjne på, at visumpraksis kan blive lempeligere for forretningsrejsende.

»Vi hilser det kun velkomment, hvis der i dag kan laves fornuftige tilpasninger, som gør, at forretningsfolk, som skal besigtige produkter eller underskrive kontrakter i Danmark, hurtigt og effektivt kan komme ind. Det vil formentlig kunne være med til at understøtte danske virksomheders internationale handel,« siger erhvervsordfører for Venstre, Kim Andersen (V).

Foruden Red Carpet-ordningen vil regeringen etablere flere steder i Kina og andre vækstmarkeder, hvor visumansøgere kan henvende sig for at få et dansk visum. I store træk kan regeringens nye initiativer indføres uden lovændringer, og derfor vil mange af initiativerne blive iværksat allerede i efteråret 2013.

 

Dagens Gossip