Regeringen til kamp mod billig arbejdskraft

Bekæmpelsen af social dumping bliver et slagnummer, når statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) onsdag modtager pressen efter det socialdemokratiske sommergruppemøde på Marienborg.

Det bliver samtidig en væsentlig del af regeringens udspil til finansloven, erfarer politiken.dk.

Initiativerne vil blive annonceret allerede onsdag morgen, når Thorning sammen med beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) besøger en byggeplads i Nordhavn i København.

Offensiven handler blandt andet om at styrke et koordineret tilsyn mellem skattemyndighederne, politiet og Arbejdstilsynet.

Problemet med social dumping er særlig stort i rengøringsbranchen, kørsel- og distributionsbranchen samt hotel- og restaurationsbranchen.

Ifølge Politikens netavis vil regeringen lægge op til højere bøder for at overtræde lovgivningen.

Desuden vil regeringen øge presset på regioner og kommuner for at anvende de såkaldte arbejdsklausuler, som skal sikre, at de overenskomstmæssige vilkår i Danmark bliver overholdt.

Regeringen vil ifølge avisens oplysninger ikke lovgive om brug af klausulerne, men i stedet opfordre regioner og kommuner til at bruge arbejdsklausuler og bidrage med en standardkontrakt, som kan bruges, når der skal skrives udbudsmateriale.

Social dumping er blandt Enhedslistens hovedprioriteter i forbindelse med finanslovforhandlingerne, hvor partiet formentlig kommer til at spille en hovedrolle.

Derfor glæder arbejdsmarkedsordfører Finn Sørensen (EL) sig over, at kontrolindsatsen bliver øget. Men han er ikke fuldt ud tilfreds.

- Der er i hvert fald tre ting, der skal sættes på toppen af regeringens initiativer, før vi kan nærme os noget, der ligner en effektiv løsning på problemet. Det kan langtfra klares bare med noget kontrolvirksomhed, siger han til politiken.dk.

Han mener blandt andet, at der skal være lovkrav om, at alt kommunalt og regionalt byggeri udføres på overenskomstmæssige løn- og ansættelsesvilkår.

/ritzau/

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip