Regeringen vil dømmes på sin sociale indsats

Det er det klare mål for regeringen, der torsdag præsenterede indholdet af sin længe ventede 2020-plan på det socialpolitiske område.

Her gjorde statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) det samtidig klart, at regeringen er klar til at lade sig måle på, hvorvidt man er i stand til at gennemføre de konkrete målsætninger, som Thorning sammen med økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) og social- børne- og integrationsminister Annette Vilhelmsen (SF) lagde frem på et fælles pressemøde i Helsingør.

»Vi har aldrig før haft sociale 2020-mål, og nu gør vi det meget konkret. Vi sætter tal på. Der kan måles på det. Og når man gør det, så sætter man sig også op der, hvor andre kan kritisere en, hvis man ikke når derhen, hvor man gerne vil,« siger statsministeren, der håber på, at der kan findes flertal på Christiansborg for en indsats på området.

»Vi lægger op til, at det skal være noget, der forpligter. Ikke bare de tre partier, som står her, men flere politiske partier. Vi lægger op til at få en god forhandling med andre partier, sådan at de udsatte borgere har en sikkerhed for, at politikerne arbejder for at opnå nogle af de her ting,« siger Thorning.

Regeringen lægger blandt andet op til, at 50 procent af de udsatte unge i 2020 skal have en ungdomsuddannelse, når de er fyldt 25 år. I dag gælder det 36 procent. Samtidig skal antallet af hjemløse reduceres med mindst 25 procent, så der maksimalt er 4.000 hjemløse i 2020. Endelig skal andelen af kvinder på krisecentre, der har behov for mere end ét ophold, reduceres med mindst 30 procent.

Indsatsen på det sociale område, som regeringens tre topministre betegner som både »ambitiøs« og et »nybrud« i dansk socialpolitik, skal ske gennem samarbejder med blandt andet kommuner, regioner og de frivillige organisationer.

I første omgang er det ikke planen, at der bliver afsat ekstra penge for at nå i mål, men i stedet handler det om, at de bedste indsatser på de forskellige områder skal danne præcedens og på den måde løfte de steder, hvor indsatsen halter.

»Det, der er vores ambition er, at nogle af de penge, der er i dag, bliver brugt på en bedre måde,« som økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) formulerer det.

Hos Enhedslisten ryster man på hovedet over, at regeringen ikke afsætter ekstra penge for at nå sine mål.

- Det er positivt, at regeringen er villig til at sætte mål for sig selv. Men mål uden midler er ikke andet end varm luft. Nu mangler vi, at regeringen rent faktisk sætter handling bag ordene og sætter tilstrækkeligt med penge af. Smukke intentioner og flotte ord om samarbejde i sig selv gør ingen forskel,« siger partiets socialordfører, Pernille Skipper (Ø) i en pressemeddelelse og understreger, at »konsekvenserne af manglende indsats er langt dyrere for samfundet.«

Men den kritik fejer Thorning af bordet:

»Det her er ikke først og fremmest noget med at hente nogle millioner op et sted og give det til et andet. Det er i lige så høj grad at spørge: Virker det, vi gør? Kan vi lære noget af dem, der gør det bedst, og sikrer vi at alle de mange, mange penge, vi bruger på det her, rent faktisk kommer de mest udsatte borgere til gode. Det er vi ikke sikre på i dag, og nu forpligter vi os med de her 2020-mål,« siger statsministeren.

 

Dagens Gossip