Regeringen vil tvinge prisen på fjernvarme ned

08/10/2013 09:02

BNB

Nyheder
»Vi skal have kigget hele fjernvarmesektoren igennem for at se, hvor der kan spares og effektiviseres,« siger erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S). Ministeren forklarer, at fjernvarmesektoren set fra hans stol kan drives langt mere effektivt og billigere. Klima- og energiminister Martin Lidegaard (R) er enig. »Med den situation, vi har i Danmark i øjeblikket, bliver vi nødt til at få mere ud af mindre. Det er et vilkår for alle sektorer – også fjernvarmesektoren,« siger Martin Lidegaard (R). Sektoren skal kulegraves for at få kortlagt, hvor der kan spares og skæres til, så private og virksomheder får billigere varme, mener regeringen. De to ministre lægger som et led i effektiviseringen op til, at fjernvarmeværkerne underlægges fælles regler og regnskabsmetoder. Martin Lidegaard mener, at vejen mod billigere varme også kan være færre og mere effektive selskaber og erklærer sig parat til at ændre lovgivningen for at skære ind til benet på fjernvarmeværkerne. Regeringens planer mødes med hovedrysten i fjernevarmebranchen. At fjernevarmen siden 2007 i gennemsnit er blevet 24 procent dyrere skyldes især, at afgifterne på naturgas i samme periode er øget 71 procent, hvilket har ramt 250 af landets 400 værker hårdt, lyder meldingen. »Og værkerne, der er politisk låst til naturgas, har kun ét sted at hente pengene, og det er hos forbrugerne,« siger direktør i Dansk Fjernvarme Kim Mortensen til Jyllands-Posten.

Mest læste i dag

»Vi skal have kigget hele fjernvarmesektoren igennem for at se, hvor der kan spares og effektiviseres,« siger erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S).

Ministeren forklarer, at fjernvarmesektoren set fra hans stol kan drives langt mere effektivt og billigere.

Klima- og energiminister Martin Lidegaard (R) er enig.

»Med den situation, vi har i Danmark i øjeblikket, bliver vi nødt til at få mere ud af mindre. Det er et vilkår for alle sektorer – også fjernvarmesektoren,« siger Martin Lidegaard (R).

Sektoren skal kulegraves for at få kortlagt, hvor der kan spares og skæres til, så private og virksomheder får billigere varme, mener regeringen.

De to ministre lægger som et led i effektiviseringen op til, at fjernvarmeværkerne underlægges fælles regler og regnskabsmetoder.

Martin Lidegaard mener, at vejen mod billigere varme også kan være færre og mere effektive selskaber og erklærer sig parat til at ændre lovgivningen for at skære ind til benet på fjernvarmeværkerne.

Regeringens planer mødes med hovedrysten i fjernevarmebranchen.

At fjernevarmen siden 2007 i gennemsnit er blevet 24 procent dyrere skyldes især, at afgifterne på naturgas i samme periode er øget 71 procent, hvilket har ramt 250 af landets 400 værker hårdt, lyder meldingen.

»Og værkerne, der er politisk låst til naturgas, har kun ét sted at hente pengene, og det er hos forbrugerne,« siger direktør i Dansk Fjernvarme Kim Mortensen til Jyllands-Posten.