Regioner og kommuner klar til tættere samarbejde om psykisk syge

Regeringens psykiatriudvalg fremlagde fredag dets konklusioner om mindre tvang, en tidligere og mere sammenhængende indsats over for psykisk syge.

Regionerne, der blandt andet varetager den psykiatriske behandling på sygehusene, er helt enige.

»Der er brug for mere forebyggelse, bedre samarbejde og en mere tværgående indsats, det er vi helt enige om,« siger formand for Danske Regioner, Bent Hansen (S).

Men det kan ikke lade sig gøre uden ekstra ressourcer, mener regionsformanden.

»Jeg tror, man må erkende, at alle ambitionerne ikke kan nåes, hvis ikke der kommer et økonomisk løft. Man kan ikke få mere af alt uden at erkende, at der skal ekstra ressourcer til. Det gælder både i form af bedre fysiske rammer, mere uddannelse og flere timer til personalet. Det går ikke uden ekstra penge,« siger Bent Hansen.

Også kommunerne, der blandt andet driver botilbud og væresteder for psykisk syge, er enige i, at der skal følge ressourcer med.

»Det her er ikke gjort over natten, og der skal prioriteres i forslagene. Men som samfund er vi nødt til at investere for at kunne høste i fremtiden,« siger formand for KLs social- og sundhedsudvalg, Anny Winther (V), i en skriftlig kommentar.

Hun anerkender, at der er behov for et tættere samarbejde mellem kommuner og regioner, sådan som udvalget lægger op til.

»Vi er meget tilfredse med det stærke fokus på det tværsektorielle samarbejde med den regionale psykiatri, almen praksis og kommunerne, samt det fokus, rapporten lægger på samarbejdet med civilsamfundet,« siger Anny Winther og glæder sig over, at udvalget lægger op til, at kommunerne blandt andet skal kunne trække på rådgivningen i den specialiserede psykiatri i regionerne.

 

Dagens Gossip