Rekordmange børn med gamle mødre

Andelen af børnefødsler, hvor mor har passeret 40 år, har aldrig været højere.

Ifølge tal fra Statens Seruminstituts statistikdatabase blev der i 2012 sat rekord i antallet af børn født af mødre i alderen 40 til 45 år. Det skriver Kristeligt Dagblad.

De fik omkring 1909 børn, hvilket svarer til 988 børn per 100.000 kvinder. Også i gruppen over 45 år var der sidste år en stigning til over 100 børn. I alt er andelen af mødre over 40 år mere end fordoblet de seneste 20 år.

- Hele vores samfund har ændret sig meget, siger Karin Erb, som er chefbiolog ved Odense Universitetshospital og formand for Dansk Fertilitetsselskab.

- Vi bliver ældre og ældre og friskere og friskere. Vi opfatter os som 10 år yngre; vores sociale alder har flyttet sig. Men det har vores biologiske alder altså ikke, tilføjer hun.

Karin Erb peger på, at uanset tallene er chancen for graviditet ret lille i den alder.

- Mange af disse børn er formentlig født efter kunstig befrugtning. Når kvinderne er over 40 år og kommer til os, tror de, vi kan gøre en hel masse, men chancen for at opnå graviditet er under 10 procent, siger hun ifølge Kristeligt Dagblad.

Det offentlige må kun tilbyde kunstig befrugtning til kvinder indtil de fylder 41 år. Efter den alder er kvinderne nødt til at søge behandling i det private system, hvor man må give behandling, indtil kvinden fylder 46 år.

Bevægelsen i tallene skal også ses i sammenhæng med den økonomisk krise, mener Mogens Nygaard Christoffersen, seniorforsker i familieliv ved Det Nationale Forskningscenter for Velfærd.

- Krisen rammer de unge, der skal stifte familie og få børn. Der er usikkerhed på arbejdsmarkedet, og så udskyder man børnefødslerne. Dem, der er over 35 år, er mere etablerede og ikke så udsatte som de unge, siger han.

At være forældre i en alder over 40 år har både fordele og ulemper, lyder det fra sundhedsplejerske og ph.d. i sundhedsvidenskab Else Guldager.

Ældre forældre er hverken dårligere eller bedre i rollen som forældre, men alderen gør noget ved en, lyder vurderingen.

- Man bliver mere følsom over for ikke at sove om natten, man har ikke ungdommens ubekymrethed, og i sidste ende vil børn af ældre forældre statistisk set miste deres forældre tidligere end børn, hvis forældre er i 20'erne, siger hun.

- Omvendt har mange ældre forældre mere ro på, mere rummelighed og ikke en lige så hektisk tilværelse som yngre forældre, fordi uddannelse og karrierestart er et overstået stadie for de fleste, tilføjer Else Guldager.

/ritzau/

 

 

Dagens Gossip