Rekordmange demente: Plejehjem ikke sikre nok

Når der i dag flytter en ældre dansker ind på et plejehjem, er det i to ud af tre tilfælde en person, som er dement, skriver Jyllands-Posten.

Men når kommunerne bygger plejeboliger, tager de i for ringe grad hensyn til, at antallet af ældre demente vokser meget kraftigt, lyder det fra lederen af Nationalt Videnscenter for Demens på Rigshospitalet, professor Gunhild Waldemar.

- Alle plejehjem bør være indrettet til mennesker med demens for at skabe trygge rammer for de demente og for at hindre, at dør-søgende demente forsvinder fra plejeboligen.

- Man ser desværre eksempler på, at der bygges helt nye plejehjem, som godt nok ser fantastisk flotte ud, men som slet ikke er sikre for en dement person at færdes i, siger hun til Jyllands-Posten.

I dag er der cirka 85.000 danskere, som lider af demens, men ifølge videnscentrets prognoser vil tallet næsten fordobles frem mod 2040.

Kun cirka 6000 af landets 46.000 plejeboliger er i dag bygget som en egentlig demensbolig med sikring af udgangene, klare farveadskillelser mellem afdelingerne og haveanlæg med stier i sløjfer, så de ældre kan komme ud og samtidig være i sikkerhed.

Fire ud af 10 plejehjemslederes siger i en rundspørge, som Jyllands-Posten har foretaget, at deres plejehjem fysisk set ikke er tilfredsstillende indrettet til demente beboere.

Formanden for KL's social- og sundhedsudvalg Anny Winther (V) erkender, at kommunerne er pressede på området. Hun mener, at man kan ombygge en del af de eksisterende ældreboliger, så de kan blive sikre for demente at bo i.

/ritzau/

 

Dagens Gossip