Rekordmange familier søger hjælp til julen

I weekenden skal adventslyset tændes og den første låge i kalenderen åbnes. Men forventningerne til julen overskygges af økonomiske bekymringer i et voksende antal børnefamilier.

Selv om loftet over kontanthjælpen og andre fattigdomsydelser er afskaffet, er der tryk på hjemmesider og telefoner hos landets sociale organisationer.

En rundringning foretaget af Ritzau til Røde Kors, Børnenes Kontor, Frelsens Hær og Mødrehjælpen viser, at de seneste års stigende antal ansøgere fortsætter med uformindsket styrke.

I Mødrehjælpen siger direktør Mads Roke Clausen, at organisationen har modtaget 25 procent flere ansøgninger i forhold til samme tidspunkt sidste år.

- Det skyldes især krisen. Mange ansøgere er ufaglærte, og de har mistet deres job i år, siger han.

De mange ansøgere betyder, at Mødrehjælpen strammer kriterierne, så der skal mere end en stram økonomi til. Kun de familier, som samtidig er ramt af sociale, psykiske eller helbredsmæssige problemer kommer i betragtning.

Stramningen skyldes også debatten om fattigdom, hvor den enlige mor Carina for et år siden trak overskifter, da det viste sig, at hun havde 5000 kroner at leve for om måneden.

- Vi har lært af Carina-sagen, at de mennesker, som støtter Mødrehjælpen, skal være sikre på, at vi kun hjælper familier, som virkelig er trængte, siger Mads Roke Clausen.

Dansk Røde Kors forventer at hjælpe 3000 familier. Det er en tredobling i forhold til 2009 og 200 flere end sidste år.

Hos Frelsens Hær har 12.000 familier henvendt sig, og det er stort set samme antal som sidste år, siger chef Lars Lydholm.

Han glæder sig over, at fattigdomsydelserne er væk, fordi det betyder, at der i år ingen ansøgninger er fra familier, som må leve for 1000-2000 kroner.

- I dag har vores ansøgere typisk et rådighedsbeløb på 3000-4000. De er kommet op på et tåleligt niveau, men alligevel rækker det ikke til at holde jul, og derfor oplever vi ikke noget fald, siger han.

/ritzau/

 

 

Dagens Gossip