Rekordmange kvinder søger hjælp hos krisecentrene

De fleste henvendelser kommer fra voldsramte kvinder, men også familie, naboer, kolleger og pædagoger henvender sig for at få hjælp og rådgivning. En del af forklaringen er, at det er blevet lettere at få fat på krisecentrene.

»Man kan få fat i os døgnet rundt både på nettet, pr. telefon og personligt. Der kan sagtens være mennesker, der ringer midt om natten. Det kan være det tidspunkt på døgnet, hvor de har et sekund alene, og så skal vi selvfølgelig være dér,« siger direktøren for organisationen Danner, Susanne Philipson, til Information.

Tendensen gælder ikke kun i hovedstaden, hvor Danner har hjemme. De nyeste tal fra Socialstyrelsen viser, at 15.074 personer henvendte sig til landets krisecentre i 2011. Det svarer til i gennemsnit 41 henvendelser om dagen, og det er ifølge Information det højeste antal nogensinde.

Eksperter ser de mange henvendelser som udtryk for, at tabuet omkring partnervold er ved at blive brudt.

»Der er meget, der tyder på, at vold mod kvinder er noget, man i højere grad kan tale om end tidligere. Det er mindre tabubelagt,« siger antropolog og ph.d. ved Roskilde Universitet Sofie Danneskiold-Samsøe til Information.

Selv om det ifølge eksperter er positivt, at flere søger råd og vejledning om vold, mangler der fortsat pladser til de allermest udsatte kvinder.

Kun halvdelen af de voldsramte kvinder, der i 2011 søgte om ophold på et krisecenter, fik en plads. Ifølge seniorforsker ved Syddansk Universitet, Karin Helweg Larsen, skyldes de få pladser kommunernes stramme økonomi.

 

Dagens Gossip