Rekordtal: Så mange danskere tager morfin

Antallet af danskere, der årligt får udskrevet recept på morfin eller morfinlignende præparater, er højere end nogensinde. Det skriver Ekstra Bladet i dag.

I 2011 fik over 407.000 danskere en morfin-recept og Statens Serum Instituts tal for de første tre kvartaler af 2012 viser, at forbruget fortsat er stigende.

Danmark er et af de lande i verden, hvor forbruget af morfin-præparater er størst, og eksperter mener, at det er alarmerende. Ikke mindst fordi morfin skaber fysisk og psykisk afhængighed og giver mange bivirkninger.

- Den fysiske afhængighed får nærmest 99,5 procent af den, der bliver behandlet i mere end et par uger. Hvis man går ned i dosis eller holder op med behandling, får man først og fremmest symptomer som en forværring af de smerter, man tog morfinen for. Det er noget rigtig skidt, siger Jette Højsted til Ekstra Bladet.

Per Sjøgren, som er overlæge og professor i palliation ved Københavns Universitet, bakker hende op:

- Afhængighed er et meget stort problem, men der er også sløvhed og en række andre bivirkninger, som er uhensigtsmæssige, hvis man skal passe et arbejde, færdes i trafikken, passe børn osv, siger Per Sjøgren til Ekstra Bladet.

Han peger på, at det er op til lægerne at stramme op, så forbrugskurven bliver knækket.

Medlem af Lægeforeningens bestyrelse og formand for lægemiddeludvalget, Michal Dupont, mener, at der allerede er stor fokus på forbruget af morfin-præparater.

- Jeg synes, vi har haft fokus på det område. I efteråret kom der en udmelding fra Institut for Rationel Farmakoterapi, som er Sundhedsstyrelsens vagthund over for os. Og fra 1. marts er der en del præparater, der enten udgår, eller også forsvinder tilskuddet til dem i hvert fald, siger han.

 

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip