Renten stiger - frist for flekslånere nærmer sig

Inden udgangen af juli skal boligejere med flekslån tage stilling til, om deres lån skal fortsætte uændret ved rentetilpasningen i oktober, eller om det skal ændres profil til kortere eller længere perioder mellem rentetilpasningerne eller måske lægges helt om til en fast rente.

Bagtæppet er en forventet stigning i renten fra de rekordlave niveauer, som den ligger på fra den seneste rentetilpasning.

På tværs af alle realkreditinstitutterne drejer det sig omtrent om 85.000 boligejere og 14.000 erhvervsvirksomheder, der skal have ny realkreditrente til oktober, oplyser boligøkonom Lise Nytoft Bergmann fra Nordea.

Fristen for at ændre på lånene er onsdag den 31. juli, og mens man ubesværet kan hoppe mellem de forskellige typer af flekslån, så kræver det mere tid at ændre mere grundlæggende på lånet til afdragsfrihed eller fast rente.

I gang med det samme»Det kræver nemlig en ny kreditvurdering af få f. eks. afdragsfrihed eller et tillægslån, og eftersom det ofte tager lidt tid, før besøget i banken er aflagt, budgettet lagt, vurderingsinspektøren har værdiansat ejendommen og kreditvurderingen er gået igennem systemerne, så er det nu man skal i gang,« råder Lise Nytoft Bergmann.

Ifølge Nordeas renteprognose stiger ydelsen på flekslån til oktober. Renten på F1-lån forventes at stige fra de nuværende 0,35 til cirka 0,5 procent, mens F3-renten kun forventes at stige fra de nuværende 0,67 til 0,7 procent.  F5-renten forventes at stige fra 1,21 til 1,3 procent.

I månedlige ydelser på et F1-lån til en million kroner forventes stigningerne at blive fra 775 til 860 kr. uden afdrag og 3.290 til 3.310 kr. med afdrag.

Set over tre år vil den samlede ydelse på et F3-lån blev lavere end ydelsen på et F1-lån - dels fordi bidragssatsen er højere på de etårige flekslån, dels fordi boligejeren kun kommer til at betale for kursskæring i forbindelse med rentetilpasning en tredjedel så mange gange på F3-lånet.

 

Dagens Gossip