Retspræsident havde foretrukket kontrol i alle retssale

Det er glædeligt, at der endelig kommer mere sikkerhed ved indgangene til nogle af landets retssale, siger retspræsidenten i Københavns Byret, hvor en advokat blev dræbt af skud sidste år.

Dog havde Søren Axelsen helst set, at tiltaget var mere vidtrækkende fra begyndelsen.

Regeringen har nemlig torsdag meldt ud, at det i første omgang kun er i udvalgte retssale, at der kommer mere sikkerhed. Almindelige borgers adgang til domstolene bliver kun begrænset i en prøveperiode til at starte med.

- Jeg håber meget, at det her forsøg vil vise, at det kan blive gjort permanent og landsdækkende.

- Jeg tror, vi alle sammen helst havde set, at der var penge til at indføre permanent kontrol ved alle indgange i hele landet. Men så må vi glæde os over, at der er penge til at komme i gang, siger Søren Axelsen.

Selvom retspræsidenten ønsker mere sikkerhed, er det ham magtpåliggende, at det ikke går ud over åbenheden i retssalene.

- Som borger skal man kunne komme ind og overvære en retssag. Når vi laver en retskontrol, skal retssalene stadig fremstå som åbne, rare og venlige steder at komme. Forsøget skal vise, hvordan man kan gøre det på en ordentlig måde, siger Axelsen.

I Københavns Byret har man allerede taget forskellige sikkerhedsmæssige tiltag, efter en tragisk episode i september i Fogedretten, hvor en 67-årig morfar tog et gevær med i retten under en samkvemssag og skød sit barnebarns far og dennes advokat.

Advokaten døde af sine kvæstelser.

Men Retspræsidenten vil ikke udtale sig om, hvad det er for tiltag, der er indført, og hvad der er kommet ud af at indføre dem. Det kan underminere meningen med at have indført dem, mener han.

I byretten kan man dog se, at der står en vagt ved indgangen.

- Men det er jo mere systematisk adgangskontrol, som der her er tale om at indføre nu. Og det glæder os, siger Søren Axelsen.

Justitsminister Mette Frederiksen (S) meldte beslutningen om at indføre indgangskontroller ved retssalene ud på et samråd i Retsudvalget torsdag.

Ministeren erklærede sig klar til at afsætte 15 millioner kroner til at forbedre sikkerheden ved retterne.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip