Revisionsfirma: Skat har begået lovbrud

Nye tvivlsspørgsmål og kritiske røster lyder nu i skandalesagen om de fejlbehæftede ejendomsvurderinger.

Et af landets største revisionsselskaber KPMG sår således alvorlig tvivl om Kammeradvokatens frifindelse af Skat i sagen, skriver Politiken fredag.

Ifølge revisionsgiganten er Skats ejendomsvurderinger så fulde af fejl, at der sandsynligvis er tale om lovbrud:

- Når så mange boliger så konsekvent er blevet vurderet for højt, så er der tale om en systematisk fejl. Det gælder, uanset om det er 42 procent af vurderingerne, der er for høje, som Rigsrevisionen er nået frem til, eller 30 procent, som Kammeradvokaten konkluderer.

- Det afgørende er, at man ikke kan lave så mange fejl og stadig påberåbe sig, at det er inden for den lovmæssige skønsudmåling. Det er efter vores opfattelse simpelthen over grænsen, siger skattepartner i KPMG, Claus Pedersen til Politiken.

Udmeldingen kan være fatal for skatteminister Holger K. Nielsen (SF). For har KPMG ret i sin vurdering, har Skatteministeriet pligt til at genoptage samtlige af de sager, der kan være fejlvurderede helt tilbage fra 2005.

Og det vil betyde, at skattemyndighederne skal gennemgå titusindvis af sager oven i en strøm af klagesager fra utilfredse boligejere.

- Vi mener, at det kan lægges til grund, at sagen er tippet over grænsen for, hvad der kan være lovlig forvaltning, siger Claus Pedersen.

Skatteadvokaten Torben Bagge mener slet ikke, at Kammeradvokatens analyse giver grundlag for at slå fast, at der ikke er begået ulovligheder.

- Samlet er jeg enig i konklusionen fra Kammeradvokaten: Nemlig at der ikke er begået ulovligheder i forhold til de punkter, som Kammeradvokaten har forholdt sig til.

- Men det er bestemt ikke det samme som at fastslå, at Kammeradvokaten har konstateret, at der ikke er begået ulovligheder i forhold til Skats forvaltning af ejendomsvurderinger, siger han.

Skatteminister Holger K. Nielsen har sendt en skriftlige kommentar til Politiken, hvor han skriver:

- Hvis Skat havde forvaltet ulovligt, så ville regeringen selvfølgelig se på mulighederne for at give boligejerne penge tilbage flere år tilbage i tiden. Det er bare ikke vurderingen, at det er det, der er tale om.

/ritzau/

 

Dagens Gossip