Rigsarkiv-tyve erkender tyverier

Begge tiltalte mænd på henholdsvis 47 og 53 år erkendte sig nemlig delvist skyldige i de alvorlige anklager om tyveri af unik og uerstattelig kulturarv. Det skriver B.dk.

Mændene er tiltalt for over en treårig periode at have stjålet mindst 1.062 uerstattelige dokumenter fra læsesalene på Rigsarkivet og det tidligere Landsarkivet for Sjælland. Dokumenterne, som anslås at have en værdi på mellem halvanden og tre millioner kroner, omhandler danskere, som gjorde tysk krigstjeneste under Anden Verdenskrig. Ifølge anklageskriftet har de to mænd blandt andet revet dokumenterne ud af retsbøger og lignende fra arkiverne.

De tiltalte bestred dog både antallet og værdien af tyvekosterne. De mente kun at have stjålet 1.045 arkivalier, og at værdien af disse ikke overstiger en million kroner. De resterende 17 arkivalier, som er nævnt i anklageskriftet, er hans egne og er kommet til ham som gaver fra bekendte, tidligere soldater fra eksempelvis østfronten og Finlandskrigen.

Den 47-årige var iført en grå hættetrøje og jeans, og da han trådte ind i retssalen i Købehavns Byret, hilste han smilende på bekendte blandt de fremmødte tilhørere. Han rakte begge arme i vejret i en hilsen, inden han satte sig til rette.

Den 53-årige, iført sort trøje, var mere afdæmpet. Han erkendte at have solgt materiale for et beløb på omkring 38.000 kroner - både over nettet og til private samlere. Han har blandt andet solgt en såkaldt soldaterbog fra en person i Schalburg-korpset og »et par andre« ting, som han samlet fik 17.000 kroner for.

Ifølge tiltalen foregik tyverierne »under dække af forskerlignende interesse«. Også den del bestred de to mænd. De havde en reel forskerinteresse, forklarede de. De var i gang med at skrive en bog om den danske soldat, Kaj Buchardt, som kæmpede under tysk fane på østfronten. Angiveligt havde de foretaget over 100 timers interviews med Buchardt, som døde i 2009. Begge kendte Buchardt personligt, og han skulle angiveligt havde udleveret adskillige personlige dokumenter til de to mænd samt oplyst en lang række øgenavne på soldater, som de to skulle leder efter i Rigsarkivets arkivkasser.

Tiltalen mod de to mænd drejer sig også om ulovlig våbenbesiddelse. Da politiet ransagede deres adresser tilbage i oktober sidste år, blev der nemlig fundet en række ikke-virksomme håndgranater, panserværnsraketter og anden ammunition.

Siden politiets ransagninger har de to mænd siddet varetægtsfængslet med gentagne forlængelser.

Der ventes dom i sagen i begyndelsen af juli.

 

Dagens Gossip