Ringene fra kuppet i Egypten vil sprede sig

Det sker kølvandet på onsdagens militærkup, der fjernede den islamistiske præsident Mohamed Morsi, og som torsdag blev erstattet af lederen af den egyptiske Forfatningsdomstol, Adli Mansour.

Mansour blev indsat som midlertidig præsident, indtil der er afholdt et nyt valg.

Som konsekvens af kuppet meddelte Det Muslimske Broderskab torsdag, at det ikke på nogen måde vil samarbejde med de kræfter, der fjernede præsident Morsi, som var demokratisk valgt med 51.7 procent af stemmerne.

Samtidig erklærede broderskabet, at dets medlemmer ikke ville gribe til våben, men understregede også, at situationen kan få andre grupper i samfundet til at begå vold.

Udviklingen i Egypten kan ikke undgå på den ene eller anden måde at få en afsmittende effekt på landene i regionen, vurderer Berlingskes korrespondent, Uffe Taudal, der netop nu er i Cairo:

»Udviklingen i Egypten har altid været en hovedstrømning for de øvrige nationer i Mellemøsten. Det er det største land i regionen og har i lange perioder haft en klar hovedrolle. Det Muslimske Broderskab er grundlagt i Egypten, og Egypten er altid blevet set som broderskabets moderland. Så nu vil det vise sig, hvilken effekt det får på Det Muslimske Broderskabs positioner i de andre lande i Mellemøsten,« siger Uffe Taudal.

Rasmus Alenius Boserup, ph.d. og ekspert i den arabiske verden ved Dansk Institut for Internationale Studier, er enig i, at omvæltningen i Egypten vil få konsekvenser i regionen, men han påpeger, at kuppet nok vil styrke de konservative og de ekstreme kræfter:

»Islamisterne i Egypten var alligevel ved at »sejre sig ihjel«. Derfor er det ærgerligt, at de med militærkuppet og Morsis fald får mulighed for bringe sig i en offerrolle. De havde taget magten og fuldstændigt misforvaltet det mandat, som de havde fået. De kom på en svær opgave, men var dårlige til at løse den og var faktisk på vej til at skubbe sig selv ud, da de så blev skubbet ud,« siger Rasmus Alenius Boserup.

Det betyder ifølge hans vurdering, at islamister i regionen vil kunne sige, at de er blevet frarøvet sejren og hævde, at et demokrati i vestlig forstand ikke kan rumme islamister, når de vinder.

»De kan godt rumme islamister, når de taber, og når de er i en marginal opposition, men så snart de bliver en trussel og står til at overtage magten, bliver der lukket for det varme vand.«

De folkelige protester og deres resultat i Egypten, vil måske have en modererende effekt hos islamistiske magthavere andre steder, som i nabolandet Tunesien, hvor brede grupper er stærkt utilfredse med det regerende islamistparti Enahda, lyder Rasmus Alenius Boserups vurdering.

Men samtidig vil kuppet i Egypten også være brændstof på radikale islamisters bål:

»På jihadhjemmesider begyndte de allerede torsdag at skrive, at det her demokrati slet ikke er foreneligt med islam. De der marginale røster har sådan set fået en stor klangbund, og det er meget bekymrende,« lyder det fra Rasmus Alenius Boserup.

 

Dagens Gossip