Rød blok vil stille fuld garanti for Christianias lån

Skrevet af admin

03/02/2015

Mest læste i dag

Christiania kan ikke låne penge hos realkreditinstitutterne, og det har fået fonden bag fristaden til at henvende sig til Folketingets politikere.

Og her er regeringspartierne sammen med SF og Enhedslisten parat til veksle den nuværende statsgaranti på 80 procent til en fuld statsgaranti for fristandens lån.

Det skriver tv2.dk, som har set brevet, hvor fonden beder om hjælp til at få lån til renovering.

De Radikales Christiania-ordfører, Ida Auken, siger til netavisen, at fristaden er havnet i "en helt ekstraordinær situation".

- Selvom de har solide lån og garantier, så vil realkreditinstitutterne ikke give dem lån.

- Det bliver vi nødt til politisk at forholde os til, hvis vi vil have dem til at leve op til deres del af aftalen om at bygge nyt og få nye borgere ind, så Christiania kan udvikle sig i fremtiden også, påpeger hun.

Mens man i rød blok er positiv over for at hjælpe fristaden, så er oppositionen mere skeptisk over for at lade statskassen garantere yderligere for fristadens lån.

- Der er masser af mennesker i Danmarks yderområder, som ikke kan låne fuld realkredit, og de får ingen hjælp fra regeringen eller Folketinget, påpeger Venstres Karsten Lauritzen.

- Derfor kan jeg ikke forsvare, at vi skal give positiv særbehandling til nogle christianitter, der helt ærligt har købt Christiania for en slik, tilføjer han.

Ifølge tv2.dk er der ikke formelt indgået aftale om den forøgede statsgaranti til Christiania.

En sådan aftale vil ifølge Bygningsstyrelsen øge statens krediteksponering med op til 50 millioner kroner.

/ritzau/