Rønn: Jeg gik i chok over mit ministerium

- Hele min verden falder jo sammen her.

Sådan beskriver Birthe Rønn Hornbech over for Statsløsekommissionen sin reaktion, da hun i november 2009 - mere end et år efter at den første advarsel om konventionsbrud landede på hendes bord - ifølge sin egen forklaring blev klar over, at hendes ministerium fortsat administrerer i strid med internationale konventioner.

- På det her tidspunkt er jeg ikke klar over omfanget - altså antallet af sager. Jeg følte, at jorden slog revner, siger Venstres tidligere integrationsminister.

- Det, der giver et chok, er det, man husker. Jeg kan slet ikke overskue, hvorfor det kom. Det kan jeg slet ikke forstå, siger hun.

Ifølge Birthe Rønn Hornbechs egen forklaring troede hun, at hendes embedsværk for længst var begyndt at følge konventionerne og havde informeret Folketingets Indfødsretsudvalg.

Birthe Rønn Hornbech er hele onsdagen blevet udspurgt i den såkaldte statsløsesag, hvor en undersøgelseskommission forsøger at finde ud af, hvorfor en række statsløse palæstinensere blev snydt for det statsborgerskab, de havde ret til ifølge nogle FN-konventioner, som Danmark er forpligtet til at følge.

Integrationsministeriet blev i februar 2008 klar over, at man administrerer i lodret strid med to FN-konventioner i behandlingen af statsløses rettigheder.

Men selvom embedsværket i august 2008 gjorde Birthe Rønn Hornbech opmærksom på problemet, fortsatte den forkerte administration frem til 2010 - uden at Folketinget blev informeret.

En række embedsmænd har tidligere forklaret sig i sagen, og de har efterladt indtrykket af en minister, som flere gange blev advaret om den konventionsstridige administration, men at hun selv traf valget om at fortsætte som hidtil.

Det har hun dog selv afvist: Hun troede, at embedsværket ændrede praksis, da fejlen blev opdaget.

/ritzau/

 

Dagens Gossip