Rohde: Lave renter kan skabe problemer

08/04/2013 15:00

BNB

Nyheder
De historisk lave renter, hvor det er muligt at låne penge i ét år til købe af bolig for tæt ved 0,5 procent, og Danmark Nationalbank står med negative indlånerenter, er direkte usundt for dansk økonomi i længden. De lave renter at risikerer at skabe store problemer. Men i den aktuelle situation er den ingen alternativer.Advarsel kommer fra Lars Rohde, der er direktør for Danmarks Nationalbank. Han siger direkte, at han håber, at vi igen kommer til en situation med normal vækst, og hvor renterne vender tilbage til nogle højere niveauer og realrenten igen bliver positiv.»Det ville være en god ting. Det ville jeg opfatte som et sundhedstegn. Negative realrenter, hvor renten minus inflationen er negativ, er derimod et udtryk for en usund tilstand,« siger han.Lars Rohde peger på, at den negative realrente skaber nogle voldsomme omfordelinger i samfundet fra ældre til yngre, fra pensionsopsparere til investorer og fra folk med opsparing til folk med gæld.»På lang sigt kan det også have den negative effekt, at virksomheder ikke bliver udsat for nok pres og mødes med det pres, man kan kalde for konstruktiv destruktion, hvor den som ikke kan klare sig dør. Hvis renten er nul, så er der jo ufatteligt meget, man kan holde liv i ufatteligt længe,« siger Lars Rhode.Hvornår renten igen nærmer sig et mere normalt niveau, og det igen kan betale sig at spare op, har Lars Rohde ikke lyst til at spå om. Men det vil formentlig ske i takt med, at økonomien ude og hjemme begynder at få det bedre og verdens store centralbanker begynder at hæve deres korte renter og trapper andre former for pengepolitiske stimulanser ned.

Mest læste i dag

De historisk lave renter, hvor det er muligt at låne penge i ét år til købe af bolig for tæt ved 0,5 procent, og Danmark Nationalbank står med negative indlånerenter, er direkte usundt for dansk økonomi i længden. De lave renter at risikerer at skabe store problemer. Men i den aktuelle situation er den ingen alternativer.

Advarsel kommer fra Lars Rohde, der er direktør for Danmarks Nationalbank. Han siger direkte, at han håber, at vi igen kommer til en situation med normal vækst, og hvor renterne vender tilbage til nogle højere niveauer og realrenten igen bliver positiv.

»Det ville være en god ting. Det ville jeg opfatte som et sundhedstegn. Negative realrenter, hvor renten minus inflationen er negativ, er derimod et udtryk for en usund tilstand,« siger han.

Lars Rohde peger på, at den negative realrente skaber nogle voldsomme omfordelinger i samfundet fra ældre til yngre, fra pensionsopsparere til investorer og fra folk med opsparing til folk med gæld.

»På lang sigt kan det også have den negative effekt, at virksomheder ikke bliver udsat for nok pres og mødes med det pres, man kan kalde for konstruktiv destruktion, hvor den som ikke kan klare sig dør. Hvis renten er nul, så er der jo ufatteligt meget, man kan holde liv i ufatteligt længe,« siger Lars Rhode.

Hvornår renten igen nærmer sig et mere normalt niveau, og det igen kan betale sig at spare op, har Lars Rohde ikke lyst til at spå om. Men det vil formentlig ske i takt med, at økonomien ude og hjemme begynder at få det bedre og verdens store centralbanker begynder at hæve deres korte renter og trapper andre former for pengepolitiske stimulanser ned.