Romario raser mod regering og FIFA

Demonstrationer. Tåregas. Gummikugler. Peberspray. Stenkast. Voldsomme anholdelser. Scenografien, i baggrunden af Confederations Cup, der i øjeblikket løber af stablen i Brasilien, er trådt frem i forgrunden i forhold til mini-Vm, som Confederations Cup også kaldes.

Demonstrationerne, der startede for to uger siden, har spredt sig til mange af Brasiliens store byer, og de bliver mere og mere omfattende og mere og mere voldsomme. Demonstranterne er utilfredse med stigende priser på offentlig transport, korruption, arbejdsløshed, mangler i uddannelses- og sundhedssystemet og ikke mindst fordi regeringen har brugt milliarder på de to sportsbegivenheder, VM til næste sommer og OL i 2016.

Nu er de brasilianske sportsstjerner også begyndt at blande sig. Forleden var fodboldlegenden Pelé ude med en offentlig appel om, at man skal se bort fra demonstranterne og i stedet fokusere på fodbolden.

- Lad os glemme balladen, der sker i Brasilien, alle disse protester, og lad os huske, hvordan det brasilianske hold er vores land og vores blod, sagde Pelé i en appel sendt på TV-stationen O Globo.

Nu blander en anden legende sig i balladen. Den tidligere Barcelona-spiller og verdensmester for Brasilien, Romario, lægger ikke fingre imellem, når han kritiserer regeringen for at bruge for mange penge på VM og FIFA for at oprette "en stat i staten" i Brasilien.

- Dette er at gøre grin med os. Det er at gøre grin med vores penge, det er mangel på respekt og skruppelløst, siger Romario og mener, at de penge, der er brugt på stadioner, kunne finansiere "8000 nye skoler, 39.000 skolebusser, 28.000 sportshaller i hele landet."

Romario, der nu sidder i kongressen i Brasilien, udtalte sig på en video, som de største brasilianske webmedier ifølge Reuters offentliggjorde lørdag. VM kommer til at foregå på 12 stadioner, der enten er helt nye eller gennemrenoveret til en pris på 12,9 milliarder dollars (ca. 73 mia.kr.).

- Pengene, der er blevet brugt på Mane Garrincha Stadium i Brasilia kunne være brug på at bygge 150.000 huse til mellemindkomstfamilier. Men nej, vi bruger 1,5 milliarder reais (ca. 3,5 mia.kr.) på et stadion, siger Romario.

- Siden Brasilien fik tildelt værtskabet i 2007, er tingene løbet af sporet. Budgetterne for stadioner, lufthavne og infrastruktur har været forkerte, og nu er det folket, der betaler regningen.

Den tidligere superstjerne mener desuden, at FIFA har fået alt for frie hænder i forbindelse med VM i Brasilien.

- Den rigtige præsident i Brasilien er FIFA. FIFA er kommet til vores land og har oprettet en stat i staten. FIFA kommer til at tjene ca. fire mia. reais (ca. 10 mia.kr.), der burde give den brasilianske stat omkring én mia. reais (ca. 2,5 mia. kr.) i skatteindtægter, siger han og fortsætter:

- Men FIFA kommer ikke til at betale noget som helst. De kommer, rejser cirkusteltet , bruger ingen penge, men tager alt med hjem, siger Romario.

Den brasilianske kongres har vedtaget en lov, der fratager FIFA skattepligt på fortjenester ved VM i Brasilien. Det var ifølge Reuters en af FIFAs betingelser for at tildele landet VM.

Ud over Romario og Pelé har også nuværende stjerner på det brasilianske landshold taget ordet i debatten. Den absolutte superstjerne på det brasilianske landshold, der i øjeblikket spiller Confederations Cup, Neymar, er eksempelvis fortaler for et forandret Brasilien.

- Jeg er brasilianer, og jeg elsker mit land. Jeg har familie og venner, som lever i Brasilien. Derfor vil jeg have et Brasilien, der er mere sikkert, sundere og mere ærligt, skrev han forleden på facebook.

- Jeg er ked af, hvad der sker i Brasilien. Jeg havde også troen på, at det ikke ville blive nødvendigt at gå på gaden for at kræve bedre transport, sundhed, uddannelse og sikkerhed, alt sammen regeringens forpligtelser, skrev Neymar.

 

Dagens Gossip