Romney erkender sit nederlag

Det står nu klart for republikaneren Mitt Romney, at han har tabt dysten mod Barack Obama om at blive USA's præsident.

- Jeg har ringet til præsident Barack Obama for at lykønske ham med sejren, siger Mitt Romney i en tale til sine tilhængere i Boston.

- Obamas tilhængere og hans kampagne fortjener også at blive lykønsket. Jeg ønsker dem alle det bedste - især præsidenten, førstedamen og deres døtre.

Mitt Romney var ikke overraskende ærgerlig over nederlaget.

- Jeg forsøgte at blive præsident, fordi jeg bekymrer mig om amerikanerne. Og vi har givet alt til denne kampagne.

- Jeg havde sådan håbet på, at jeg kunne hjælpe jer med at dreje landet i en anden retning, siger Massachusetts' tidligere guvernør, der kunne være blevet den første mormon i Det Hvide Hus.

Hans erkendelse af nederlaget kommer efter, at det står helt klart, at Barack Obama kan sætte sig til rette i Det Ovale Værelse i endnu fire år.

Sejren blev slået fast, da nøglestaten Ohio gik til den siddende præsident. Forinden havde han vundet flere af de vigtige svingstater - blandt andet Pennsylvania, Michigan og Iowa.

Sejren gav vild jubel i Obamas hjemby, Chicago, hvor tusinder af tilhængere var mødt op for at hylde det demokratisk bysbarn.

Da Obama overtog præsidentposten, var USA midt i den værste økonomiske krise siden børskrakket i 1929, og det har i den grad præget Obamas første embedsperiode - og ikke mindst valgkampen, hvor økonomien har været hovedtemaet.

Forretningsmanden Romney forsøgte at argumentere for, at han kunne styre "virksomheden" Amerika bedre end sin Obama, der er blevet kritiseret hårdt for ikke at være i stand til at komme arbejdsløshed og national gæld til livs.

 

Dagens Gossip