Rouhani har aflagt ed som Irans nye præsident

Den iranske præsident Hassan Rouhani aflagde søndag ed i sit nye embede i parlamentet i Teheran, hvor han senere i dag ventes at udpege sin nye regering.

Rouhani, der er en relativ moderat præst, tiltrådte lørdag som Irans nye præsident, da han modtog en accept fra landets øverste leder, ayatollah Ali Khamenei.

Han er landets 7. præsident. Han vandt en overraskende valgsejr i juni.

Der er forventninger om, at han vil have en mere konstruktiv tilgang til forhandlingerne om Irans omstridte atomprogram, og han siger efter edsaflæggelsen, at "dialog er den eneste måde, hvorpå man kan interagere med Iran."

Højtstående repræsentanter for 10 lande i regionen, deriblandt Syrien, har overværet indsættelsen af Rouhani.

Den nye iranske præsident står over for store udfordringer, herunder at nedbringe inflationen, bekæmpe arbejdsløsheden og at bygge bro mellem de konservative, de moderate og dem, der ønsker reformer i landet.

Den 64-årige Rouhani ventes generelt at skabe mere ro omkring Irans forhold til omverdenen. Derfor overraskede det mange, da han dagen før sin indsættelse i præsidentembedet fremsatte kontroversielle udtalelser om den islamiske republiks ærkefjende Israel.

Rouhani efterfølger Mahmoud Ahmadinejad, hvis turbulente præsidenttid har været præget af voldsomme udfald mod Israel og et stærkt omstridt genvalg i 2009, der førte til en brutal nedkæmpelse af oppositionen.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip