Rumænere udsat for tvangsarbejde i omrejsende tivoli

12/04/2013 00:38

BNB

Nyheder

Mest læste i dag

For gammel mad, indlogering i en kold campingvogn og en samlet månedsløn på 6.000 kroner. Det var sidste år hverdag for det rumænske ægtepar Elena og Marius Popescu og deres 12-årige søn, da de arbejdede for et omrejsende tivoli i Sønderjylland. Det skriver Fagbladet 3F.

»Vi følte os som fanger i et fængsel. Vi blev lovet kontrakter, som aldrig kom, og lønnen var så lav, at vi ikke havde råd til at rejse derfra,« siger Marius Popescu til Fagbladet 3F.

Kort før jul sidste år gik Center mod Menneskehandel ind i sagen, viser en aktindsigt, som Fagbladet 3F har opnået. Ifølge centeret har forholdene for det rumænske ægtepar været så ringe, at der har været tale om menneskehandel til tvangsarbejde.

Bliv ven med Dagens.dk på Facebook - Klik her og vær med nu

I alt arbejdede omkring 20 rumænere sidste år for Kjærs Tivoli i Sønderjylland, som rekrutterer sine rumænske arbejdere gennem en mellemmand.

En kvinde ved navn Marinela Drobota bekræfter, at hun i Rumænien har fundet ansatte til Kjærs Tivoli.

»Betalingen var ganske rigtig 1.700 kroner om ugen, hvoraf 200 kroner blev holdt tilbage,« siger Marinela Drobota til Fagbladet 3F. Hun afviser at have tjent penge på at skaffe rumænere til tivoliet.
Ejeren af Kjærs Tivoli, René Kjær Iversen, afviser beskyldningerne om tvangsarbejde.

»Det har jeg ingen kommentarer til. Det er pisse usandt,« siger René Kjær Iversen til Fagbladet 3F.
»Menneskehandel foregår ikke i dagens Danmark. Det kan jo slet ikke lade sig gøre,« siger han.

René Kjær Iversen har overenskomst med 3F og sidder desuden i bestyrelsen i Danmarks Tivoliforening.
BNB