Rusland beder Nordkorea droppe missiltest

Rusland opfordrer på det stærkeste Nordkorea til at genoverveje en planlagt raketaffyring senere denne måned.

Opfordringen fra Moskva kommer samtidig med, at Nordkorea meddelte, at landet delvist har installeret den langtrækkende raket, som det vil teste trods internationale fordømmelser.

Nordkoreanerne har meddelt, at de vil affyre en raket mellem den 10. og den 22. december. Det vil blive anden gang, Nordkorea affyrer en langdistanceraket.

- Det er en beklagelig nyhed. Vi appellerer indtrængende til Nordkorea om at genoverveje beslutningen, siger det russiske udenrigsministerium i en erklæring, hvor der henvises til en FN-resolution, som forbyder nordkoreanerne at opsende ballistiske missiler.

- Som medlem af FN er Nord-Korea forpligtet til at efterleve Sikkerhedsrådets beslutninger, understreger ministeriet.

Styret i hovedstaden Pyongyang gør endnu engang klar til at affyre en af Nordkoreas omstridte raketter.

For få dage siden viste satellitbilleder øget aktivitet på en raketbase. Nordkorea menes at være i gang med udvikle et langdistancemissil, men landets militær har aldrig haft succes med at teste våbnet.

Da Nordkorea i april uden held forsøgte at affyre en raket, som angiveligt var et forsøg på at sætte en satellit i kredsløb i rummet, brølede hele verden mod Pyongyang.

USA og FN fordømte forsøget, som begge parter mente var en skjult test af de langdistanceraketter, som Nordkorea ikke må fremstille ifølge FN-resolutionerne.

På 100-års-dagen for Nordkoreas grundlægger Kim Il-sungs fødsel senere i april spillede landet igen med de militære muskler.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip