Rusland kalder til FN-hastemøde om støtte til Ukraine-fred

FN's Sikkerhedsråd træder sammen søndag til et hastemøde om Minsk-aftalen, der blev indgået torsdag i den hviderussiske hovedstad med en køreplan for fred i Ukraine.

Mødet mellem de 15 medlemmer af rådet er indkaldt af Rusland, som vil stille et resolutionsforslag med en appel til, at alle parter bidrager til at gennemføre den våbenhvile, som træder i kraft natten til søndag.

Forslaget kommer i kølvandet på flere udtalelser fredag fra præsident Vladimir Putin med samme budskab.

Der ligner et politisk spil frem for reelle hensigter, lyder analysen fra lektor ved Forsvarsakademiet Claus Mathiesen, der er tidligere dansk militærattaché i Ukraine.

- Jeg vil mere gætte på, at det er et led i det politiske spil, som handler om måske at få nogen til at sige, at nu kan vi godt lette lidt på sanktionstrykket, nu behøver vi ikke være så hårde, for russerne spiller jo med.

- Men alt hvad der sker på jorden, viser ifølge amerikanske efterretninger, at russerne gør det stik modsatte. De bærer mere ved til bålet ved at sende våben og formentlig mandskab ind i Ukraine, siger Claus Mathiesen.

Siden fredsaftalen blev underskrevet efter 17 timers forhandlinger i Minsk, har der været heftige kampe mellem de prorussiske sikkerhedsstyrker og ukrainske regeringssoldater i de oprørskontrollerede regioner i det østlige Ukraine.

Våbenhvilen skal træde i kraft ved midnat lokal tid, og der er stor skepsis både i Ukraine og i Europa om dens holdbarhed.

Flere end 5000 mennesker har mistet livet i kampe i det østlige Ukraine de seneste 10 måneder.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip