Rusland: Spion-Snowden er ikke her

Den russiske udenrigsminister, Sergej Lavrov, siger, at Moskva ikke spiller nogen rolle i den tidligere amerikanske spion Edward Snowdens bestræbelser på at undgå en udlevering og en retsforfølgelse i USA.

- Han har ikke krydset grænsen til Rusland, siger Lavrov, som beskylder USA for at forsøge at give Rusland skylden for udviklingen i sagen.

- Vi er ikke på nogen måde involveret i hverken Snowden, hans relationer til det amerikanske retsvæsen eller til hans rejser rundt i verden, siger Lavrov.

Lavrov hverken bekræfter eller benægter, at Snowden tidligere landede i Moskvas Sheremetjevo-lufthavn søndag. Men han insisterer på, at Snowden ikke har krydset grænsen for at gå ud af lufthavnen.

- Han valgte selv sin rute. Vi hørte om det på samme måde som de fleste - gennem massemedierne. Han har ikke krydset den russiske grænse.

Kilder i Moskvas lufthavn siger samtidig, at Snowden kom til Moskva søndag fra Hongkong. Han havde en flybillet til Havana mandag, men han brugte den ikke.

Lufthavnskilderne siger, at Snowden rejste sammen med Sarah Harrison.

Harrison er en britisk juridisk researcher, som arbejder for WikiLeaks.

Stifteren af WikiLeaks, Julian Assange, der selv i et år har opholdt sig på Ecuadors ambassade i London for at undgå at blive udleveret til Sverige, sagde mandag, at Snowden har søgt asyl i andre lande end Ecuador, blandt andet i Island.

Han sagde også, at Snowden har forladt Moskva og opholder sig på "et sikkert sted".

Men det tror Det Hvide Hus ikke på, og talsmand Jay Carney sagde på et pressemøde mandag, at USA vil presse Rusland til at bruge alle muligheder for at udlevere Snowden.

Det russiske nyhedsbureau, Interfax, citerede mandag en anonym kilde, der sagde, at Rusland hverken kan anholde eller udvise Snowden, da han ikke var rejst ind i Rusland - og antydede dermed, at han opholdt sig i transitområdet i Moskvas lufthavn.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip