Russerne kasserer kemiske våben

Skrevet af BNB

17/04/2013
En global konvention gjorde kemiske våben ulovlige tilbage i 1997, og de lande, som ejer kemiske våben, havde indtil april 2012 at destruere dem. Den deadline måtte Rusland forlænge til 2015 på grund af beholdningens størrelse.Ifølge en embedsmand fra det russiske handels- og industriministerium, som har ansvaret for, at konventionen bliver overholdt, er Rusland stålsat på at eliminere landets beholdning af kemiske våben.»Vi har destrueret i omegnen af 29.000 ton kemiske våben, hvilket svarer til 73 procent af vores lagerbeholdning,« siger Viktor Kholstov ifølge AFP til nyhedsbureauet Interfax.Derudover udtaler han, at landet har jævnet otte ud af 24 våbenfabrikker med jorden, mens 15 andre fabrikker er blevet omdannet til brug i andre industrier.Viktor Kholstov understreger, at opgaven med at destruere de sidste 27 procent af de kemiske vil blive nået inden den nye deadline i 2015.Størstedelen af Ruslands beholdning af kemiske våben blev fremstillet i landets kommunisttid på hemmelige anlæg, som lå på kryds og tværs af de gamle sovjetiske delrepublikker.

Mest læste i dag

En global konvention gjorde kemiske våben ulovlige tilbage i 1997, og de lande, som ejer kemiske våben, havde indtil april 2012 at destruere dem. Den deadline måtte Rusland forlænge til 2015 på grund af beholdningens størrelse.

Ifølge en embedsmand fra det russiske handels- og industriministerium, som har ansvaret for, at konventionen bliver overholdt, er Rusland stålsat på at eliminere landets beholdning af kemiske våben.

»Vi har destrueret i omegnen af 29.000 ton kemiske våben, hvilket svarer til 73 procent af vores lagerbeholdning,« siger Viktor Kholstov ifølge AFP til nyhedsbureauet Interfax.

Derudover udtaler han, at landet har jævnet otte ud af 24 våbenfabrikker med jorden, mens 15 andre fabrikker er blevet omdannet til brug i andre industrier.

Viktor Kholstov understreger, at opgaven med at destruere de sidste 27 procent af de kemiske vil blive nået inden den nye deadline i 2015.

Størstedelen af Ruslands beholdning af kemiske våben blev fremstillet i landets kommunisttid på hemmelige anlæg, som lå på kryds og tværs af de gamle sovjetiske delrepublikker.