Russisk politiker: Venezuela-asyl til Snowden er det bedste

Formanden for det russiske parlament Dumaens udenrigskomite, Alexej Pushkov, skriver på facebook, at »Asyl for Snowden i Venezuela vil være den bedste løsning. Landet har i forvejen en konflikt med USA, så det kan ikke blive værre.«

USA har hele tiden hævdet, at Snowden opholder sig i transitområdet i Moskvas Sheremetjevo-lufthavn, og det synes Alexej Pushkov at bekræfte:

»Han skal ikke bo i Sheremetjevo,« siger Duma-komiteens formand ifølge Radio Voice of Russia.

Det Hvide Hus har indtil nu afvist kommentarer på Venezuelas tilbud om humanitært ophold. Venezuelas præsident, Nicolas Maduro, oplyste fredag, at han har besluttet at tilbyde Edward Snowden asyl.

Spørgsmål om Venezuelas asyltilbud skal rettes til det amerikanske justitsministerium, lyder udmeldingen fra Det Hvide Hus ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Edward Snowdens forsøg på at undgå udlevering til retsforfølgelse i USA har i ugens løb ført til bitter konflikt mellem USA og en række sydamerikanske lande, efter at Bolivias præsidents fly på vej fra Moskva til Bolivia tirsdag blev omdirigeret og tvunget til at lande i Østrig. Det skete ifølge Bolivias præsident, Evo Morales, efter ordre fra USA på grund af »en ubegrundet mistanke om«, at Edward Snowden var om bord på flyet.

Edward Snowden har søgt om asyl i 27 lande fra lufthavnen i Moskva, hvor han har været strandet siden den 23. juni. Han har løbende lækket dokumenter til en række medier, der afslører amerikanske myndigheders massive overvågning af andre lande, EU-institutioner, ambassader og privatpersoner.

USA har udstedt en arrestordre på Edward Snowden, tilbagekaldt hans pas og lagt diplomatisk pres på adskillige lande for at få den tidligere medarbejder ved de amerikanske efterretningstjenester National Security Agency (NSA) og CIA udleveret.

 

Dagens Gossip